Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víkend byl pro hasiče opět ve znamení požárů

10. 8. 2015 (Nicole Zaoralová) - Tropická horka a dlouhodobé sucho se podepsaly na dalším velmi rušném víkendu pro hasiče. Během dvou uplynulých dnů (8. 8. a 9. 8.) vyjížděli celkem k 353 požárům. V sobotu k 198 a v neděli k 155 (pro porovnání - průměrně hasiči vyjíždějí k 52 požárům denně). Na jejich likvidaci se podílelo 2 383 hasičských jednotek.  

Foto: HZS Středočeského kraje - hašení lesního požáru na ŘíčanskuFoto: HZS Středočeského kraje - hašení lesního požáru na Říčansku
Mezi požáry stále dominují ty v přírodním prostředí. Během víkendu vyjížděli hasiči k požárům v lesích, na polích i loukách. Nejčastějšími příčinami jsou stále technické závady, především ty na technice, která pracuje na polích, a lidská nedbalost. V lesích často způsobí požár například nedopalek cigarety.
 
Mezi největší požáry uplynulého víkendu patří:
 
Sobota 8. 8.
V Královéhradeckém kraji v okrese Náchodlikvidovali hasiči požár mladého lesního porostu na území Polska. Při požáru zasahovali společně s polskými jednotkami. Na Jičínsku likvidovalo šest jednotek hasičů požár rodinného domu. Škoda způsobená požárem byla stanovena na 1 mil. Kč.
 
U mnohýchpožárů musel být nasazen k hašení vrtulník letecké služby Policie ČR. Tak tomu bylo například při požáru lesa v nepřístupném terénu v Novém Městě pod Smrkem (Liberecký kraj) nebo při požáru lesa u koupaliště ve Lhotě na Praze - východ.
 
V Jihomoravském kraji pak vrtulník přelétal z jednoho požáru ke druhému. Nejdřív byl nasazen při požáru pole na Znojemsku a odtud přelétal rovnou k dalšímu požáru pole do Kobeřic.
 
 
Neděle 9. 8.
V Českém Těšíně (Moravskoslezský kraj) došlo k požáru elektrorozvaděče v bytovém domě. Při požáru byla 1 osoba zraněna a 50 osob evakuováno.
 
Na Třebíčsku (Kraj Vysočina) likvidovali hasiči požár lisu na slámu a stohu. Škoda způsobená požárem je 2,03 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla závada na lisu.
 
V Nedakonicích (okr. Uherské Hradiště) likvidovalo osmnáct jednotek hasičů následky požáru trávy a pole podél železniční trati. Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Příčinou vzniku požáru byla závada na brzdovém systému.
 
Společně s hasiči z Německa pak zasahovali hasiči u požáru louky na Chebsku.
  
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem