HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VIDEO:„Tísňové volání, emergency call…“ Jak správně volat na tísňovou linku?

11. 2. je Evropský den tísňové linky 112. A protože je práce na krajském operačním a informačním středisku především o velké zodpovědnosti, chceme vám dát pár rad, jak se zachovat, když se dostanete do problémů a voláte nám - protože s námi to zvládnete.

🔊 Video si přehrajte se zvukem, používáme autentické telefonáty na tísňovou linku.

„Tísňové volání, emergency call…“ uslyšíte jako první po vytočení jednotného čísla tísňového volání 112, kam volají o pomoc všichni občané členských států Evropské unie. Běžně je u zásahů nepotkáte, a přesto by se bez nich naše zásahová činnost jen těžko obešla. Jsou to pracovníci krajských operačních a informačních středisek, kam se schází oznámení a hovory z tísňových linek, kteří stojí na počátku každé události.

Krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové zajišťuje příjem tísňových volání na linkách112 i 150 z území celého kraje ze sítí všech operátorů. V některých případech přijímají naši operátoři i ostatní volání z důvodu jejich přelivu z jiných krajů, popř. ze zahraničí. V roce 2022 bylo uskutečněno celkem 116 495 tísňových hovorů, což odpovídá průměrnému počtu 319 hovorů za den.

Operátoři telefonního centra tísňového volání 112 Hradec Králové předávají po zpracování základních údajů o události zjištěná data pracovištím operačního řízení hasičského záchranného sboru, zdravotnické záchranné služby a Policie ČR formou tzv. „datové věty“.

Martina Götzová, tisková mluvčí
VIDEO: HZS KHK / Michal Fanta

vytisknout  e-mailem