HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VIDEO: Pojďte s našimi potápěči prozkoumat dno výkleckého lomu

Pojďte s námi na procházku pod vodní hladinu. V unikátních záběrech našich potápěčů se můžete exkluzivně podívat, jak to vypadá na dně oblíbeného lomu Výkleky na Přerovsku. Díky gopro kameře tak odhalíte, jaká tajemství se v tichém vodním světě nacházejí. 

Potápěči HZS Olomouckého kraje musejí ročně pod hladinou strávit minimálně 10 hodin. Většinou je to ovšem až dvojnásobek. Výcviky absolvují dvakrát měsíčně. Součástí týmu potápěčů v našem kraji jsou také nováčci, kteří se zacvičují, aby mohli projít všemi potřebnými kurzy a zkouškami a získat tak oprávnění pro potápěčskou zásahovou činnost.

Potápěči HZS Olomouckého kraje jsou dislokováni na třech stanicích, slouží nepřetržitě a střídají se po dni s hasiči-potápěči z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Zasahují zejména v případech záchrany života. Jde například o osoby tonoucí nebo probořené do ledu, různé pády do vodních toků, záchranu potápěčů, vyhledávání utonulých a pohřešovaných osob v součinnosti s policií, vyhledávaní a vyzvedávání předmětů a vozidel za pomoci zdvihacích vaků a jeřábů nebo zajištění lezecké skupiny při práci nad vodní hladinou (například asistence motorovými čluny s posádkou). Během čtyřiadvacetihodinové služby zajišťují potápěčskou pohotovost na území celé Moravy (OLK, MSK, JMK, ZLK) a dvou východočeských krajů (KHK, PAK). V našem kraji zasahují nejčastěji ve spolupráci s PČR při vyhledávání tonoucích nebo při vyproštění automobilů z vodních nádrží či řek.

potapeci_olomouc.png

Aby se příslušník HZS ČR stal hasičem-potápěčem, musí splňovat jasná kritéria daná interními předpisy HZS ČR. Především musí projít speciální lékařskou prohlídkou, splnit plavecké testy a úspěšně absolvovat úvodní potápěčský kurz. Ale ani pak nemůže být z bezpečnostních důvodů nasazován u všech mimořádných událostí a do libovolných hloubek. Teprve když se může prokázat více potápěčskými ponory a pod hladinou stráví minimálně stanovenou dobu v určitých hloubkách, pak může být zařazen do pokročilých kurzů. Potápěč s nejvyšší kvalifikací instruktora potápění u HZS ČR pak na základě minimálně čtyřleté praxe a po více než 100 napotápěných hodinách může zasahovat i v hloubce větší než je 40 metrů, aniž by měl přímý výstup k hladině. Hasiči-potápěči každoročně absolvují odbornou přípravu a mnoho hodin výcviků.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
M: lucie.balazova@hzscr.cz
M: olk.mluvci@hzscr.cz
 

Odkazy do noveho okna

potapeci_olomouc

potapeci_olomouc 

Detailní náhled

G0010930

G0010930 

Detailní náhled

G0020934

G0020934 

Detailní náhled

G0040964

G0040964 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem