HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VIDEO: Na led nyní nevstupujte, radí hasiči

Hladiny rybníků či vodních nádrží se hlavně v severních partiích našeho kraje pokryly vrstvou ledu. Pohyb po zamrzlém povrchu však není v tuto chvíli zcela bezpečný. Teploty se často mění a pod bodem mrazu jsou sporadicky, takže tloušťka ledu není dostatečná. 

Proto doporučujeme na něj nevstupovat. Pokud se přesto dostanete do svízelné či nebezpečné situace, přinášíme vám pár rad, jak reagovat:

hasici_radi_unor_led.png

Podrobnější informace najdete zde

V praxi se setkáváme s případy, kdy  pomáháme přimrzlým zvířatům nebo zachraňujeme psy, kteří se zaběhli na led. Občas řešíme i dramatičtější situace, kdy je po proboření do ledové vody v ohrožení lidský život. Takto jsme například zachraňovali ženu, která se na nestabilní led vydala pro svého psa, který se probořil do jezera Poděbrady nedaleko Olomouce.

Proto v zimních měsících všichni hasiči zařazení ve výjezdových jednotkách absolvují výcvik záchrany z ledu. Na videu se tak můžete podívat na středeční cvičení na vodní nádrži Krásné na Šumpersku, kde má v současné chvíli ledová vrstva do pěti centimetrů. Šumperští hasiči zde trénovali různé metody záchrany tonoucího a jeho transport po nestabilním ledu na břeh. Podle scénáře měli zajistit tonoucího při vědomí, v bezvědomí, poradit si museli také s člověkem, který se při záchraně ve stresu brání. Využili různé záchranné metody a prostředky, jako například páteřní desku, házecí pytlíky či záchranný pás. Součástí výcviků bývá také nasazení nafukovacího člunu, pokud to přírodní podmínky a ledová vrstva dovolí.

V souvislosti se záchranou z vody či ledu se pravidelně snažíme do odborné přípravy zařazovat moderní postupy či prostředky, které by mohly náš zásah urychlit a zefektivnit.

Na fotografiích se můžete podívat jak na taktické cvičení šumperských hasičů na vodní nádrži Krásné, tak na výcvik jesenických hasičů na rybníku Bobrovník v Lipové-lázních.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem