HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

VIDEO: Hasiči v Liberci cvičili záchranu osob probořených ledem

Mrazivé počasí a teploty pod nulou využili hasiči z liberecké stanice k výcviku záchrany osob na zamrzlé vodní ploše. V pátek 27., v sobotu 28. a v neděli 29. ledna 2023 cvičili v lokalitě libereckého Vesce na zamrzlém rybníku. Hasiči si procvičili postup záchrany osob probořených ledem a prohloubili znalosti, které jsou k takovému zásahu zapotřebí. 

Součástí odborné přípravy hasičů během zimního období jsou právě tato cvičení, kdy přírodní kulisou jsou zamrzlé vodní plochy a simulovány jsou skutečné zásahy. Hasiči procvičují nejenom správný postup při záchraně tonoucí osoby, která se probořila ledem, ale také si připomínají např. zásady oblékání nepromokavé kombinézy, v níž se vrhají do ledové vody. Tzv. suchý oblek, osobní ochranný prostředek je jednou z věcí, kterou hasiči při takovém cvičení potřebují. K záchranářským úkonům pak využívají mj. speciální pomůcky, například tzv. házecí pytlíky se záchrannými lany. V zimních měsících na „ostrý zásah“ vyjíždí hasiči oblečení v suchém obleku již ze stanice tak, aby bezprostředně po dojezdu na místo mohly začít záchranné práce.

A jaký je jeden z možných scénářů záchrany osoby, která se probořila ledem? Je-li zachraňovaná osoba nedaleko břehu, hasiči použijí házecí pytlík, který hodí za topící se osobu. Zachraňovaná osoba se zachytí hozeného lana, popř. si jej omotá kolem paže. Hasič oblečený do suchého obleku, plovací vesty a zajištěný lanem doplave k tonoucímu, případně se doplazí po ledu a za pomoci kolegů na břehu se dostane společně se zachraňovanou osobou zpět na břeh. Pro samotný pohyb po ledové ploše hasiči používají různé pomůcky pro rozložení váhy na nestabilní ledové ploše. Za správné provedení nácviku záchrany s využitím různých technických prostředků vždy zodpovídá velitel družstva společně s přítomným instruktorem pro práci na vodě.

Podobná cvičení ještě letos v zimě čekají také hasiče z ostatních stanic HZS Libereckého kraje.

Autor: por. Jaroslava Benešová

Za správné provedení nácviku vždy zodpovídá velitel družstva a instruktor pro práci na voděZa správné provedení nácviku vždy zodpovídá velitel družstva a instruktor pro práci na vodě

Výcvik se neobejde bez speciálních pomůcekVýcvik se neobejde bez speciálních pomůcek

vytisknout  e-mailem