HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Více než rok žijeme s covidem

Od vyhlášení prvního nouzového stavu v souvislosti s šířením nemoci Covid-19 již uplynul více než rok. V rámci nouzového stavu plní od samého počátku složky integrovaného záchranného systému nad rámec svých běžných povinností další úkoly, které plynou právě z úkolů ústředního krizového štábu a dalších řídících orgánů.

„Spektrum naší činnosti se během uplynulého roku razantně proměnilo. Za tu dobu jsme zasahovali u 1256 událostí, které souvisely s pandemií Covid-19,“ říká plk. Mgr. Aleš Černohorský, ředitel HZS Pardubického kraje.

Jeden z prvních úkolů, které naše jednotky plnily, byl překlad více než milionu roušek 18. března 2020 na vojenském letišti v Pardubicích, když tu přistálo letadlo Antonov An-124 Ruslan. V třídění i rozvozu materiálu ze skladu v Opočínku pomohli právě hasiči HZS Pardubického a Středočeského kraje. Hasičskými vozy materiál putoval do jednotlivých krajů. Od té doby se v průběhu uplynulého roku postarali hasiči o distribuci desítek tun ochranných pomůcek – roušek, respirátorů, ochranných obleků nebo masek. Zároveň bychom chtěli vyzdvihnout spolupráci dobrovolných hasičů, kteří obětavě pomáhají po celou dobu při vykládce dovezeného materiálu do distribučních skladů a provádějí rozvoz zdravotnického materiálu po obcích a školách.

Hasiči byli nasazováni dle potřeby, rozváželi zdravotnický materiál bez ohledu, zda byla noc nebo byl den. Prioritou bylo dostat materiál co nejdříve ke všem, kteří ho potřebují.

Dobrovolní hasiči prováděli ve svých městech a obcích dezinfekci autobusových zastávek, dezinfekci hřišť, přístřešků, laviček, ale i jiných veřejných prostor. 

Profesionální hasiči pak stavěli stany pro odběrová místa u nemocnic, prováděli dekontaminaci osob a techniky.

Zejména v průběhu loňského jara poskytovalo nemalou pomoc také Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje. Operátoři linky 112 čelili náporu dotazů volajících, kteří sháněli prvotní informace o tom, jak se chovat v různých životních situacích souvisejících s onemocněním COVID-19, a zároveň pomáhali s vytěžováním volajících pro potřeby trasování krajské hygienické stanici.

NESTANDARDNÍ REŽIM NA HASIČSKÝCH STANICÍCH

V době nouzového stavu se změnil i režim na hasičských stanicích. Již přes rok pracujeme v nestandardním režimu a v minimálních početních stavech. Když jsou hasiči ve službě snaží se i v této době dodržovat standardní pracovní režim.  V kondici musí být nejen hasiči, ale i technika. Ta musí být lépe řečeno v „akceschopném stavu“.

Pro úspěšný zásah se musí školit v odborných dovednostech a zároveň musí udržovat veškeré hasičské vybavení včetně celé budovy v čistotě. V současné době máme zvýšené nároky na dezinfekci věcných prostředků a dodržování hygieny na stanici, protože jezdíme k událostem s možným výskytem COVID 19, jako je otevření bytu nebo transport pacienta. V praxi to znamená před rokem i teď pro každou nastupující směnu spoustu úkolů navíc.

MOBILNÍ ODBĚROVÉ TÝMY

V druhé vlně šíření onemocnění COVID-19 vyvstala na základě požadavků z ústředního krizového štábu potřeba posílit systém odběrových míst, kde se odebírají vzorky pro provedení PCR testů.

Hasičský záchranný sbor České republiky ve spolupráci se Zdravotnickým zařízením Ministerstva vnitra vyčlenil a proškolil 17 mobilních odběrových týmů HZS ČR, které od 22. října prováděly odběry pro testování COVID-19 po celé České republice. 

"I u HZS Pardubického kraje začal působit odběrový mobilní tým Covid-19 složený z řad příslušníků HZS Pardubického kraje – zdravotnických záchranářů. Týmy musí být stále k dispozici 24 hodin denně a jsou vysílány na základě požadavku krajské hygieny cestou Integrovaného centrálního řídícího týmu. Posádka používá při práci předepsané ochranné prostředky, hasiči jsou oblečeni do jednorázového protichemického oděvu a dále využívají respirátor společně s ochrannými brýlemi," přibližuje práci hasičů plk. Ing. Martin Záleský náměstek krajského ředitele pro IZS a operační řízení HZS Pardubického kraje. 

Po celém kraji najezdili během testování hasiči do 22. dubna přes 17 tisíc km, týmy otestovaly přes 2 tisíce lidí. Čtrnáct dní jsme také pomáhali v Karlovarské kraji, kde jsme prováděli zejména hromadné antigenní testování obyvatel.

DALŠÍ POMOC A ZÁSAHY

Jednotky požární ochrany zasahují u množství událostí, kdy je vyžádána technická pomoc v prostředí s pacientem s onemocněním COVID-19. Hasiči tak pomáhají zdravotnické záchranné službě při transportech pacientů z domácího prostředí do sanitního vozu nebo přesun pacientů přímo v nemocnicích. Takový zásah probíhá za použití odpovídajících ochranných prostředků a následné dezinfekce.

V březnu a dubnu 2021 se 26 profesionálních hasičů přesunulo do Nemocnic Pardubického kraje, kde jsme pomáhali vytíženému zdravotnickému personálu na covidových odděleních.

Pojďme se podívat na statistiku zásahů „Covid-19 za období 12. března 2020 do 23. dubna 2021

Počet událostí řešených v rámci COVID 19 v Pardubickém kraje 1256.

Počet telefonických pomocí v souvislosti s COVID (jarní období 2020 - hovory přepojené na krajskou hygienickou stanici, případně přímé poskytnutí informací) 928.

Provedené odběry na PCR nebo antigenní testy u 2089 osob. 

Mobilní tým najezdil po Pardubickém kraji 17 548 km.

Činnost HZS ČR (HZS Pardubického kraje) v rámci „Leteckého mostu“ v roce 2020:

Do Opočínku převezen, roztříděn a dále distribuován náklad 55 letadel.

Celkový počet nákladních automobilů, které náklad převážely: 13 000.

Množství převezeného, roztříděného a dále distribuovaného materiálu: 25 tisíc tun

HZS Pardubického kraje poskytlo pro vykládku a nakládku v Opočínku celkem 60 osob.

HZS Pardubického kraje poskytlo pro převozy 33 strojníků.

Vozidla HZS Pardubického kraje v rámci distribuce najela 26 741 km.

Činnost jednotek SDH obcí v rámci distribuce materiálu z „Krajského skladu“ do skladů obcí s rozšířenou působností, a dále do jednotlivých obcí:

Distribuce se zúčastnilo 85 jednotek SDH obcí. Jednotky SDH obcí při distribuci najely 14 753 km. Distribuce se zúčastnilo 479 členů jednotek SDH obcí.

Činnost jednotek SDH obcí v rámci distribuce testů a roušek do škol březen–duben 2021

Doposud celkem 31 událostí, zúčastnilo se 25 jednotek SDH. Hasiči najezdili 1481 km, ale tady se určitě ještě nekončí.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

MOT KV2-2021 (9)

MOT KV2-2021 (9) 

Detailní náhled

ruslan (4)

ruslan (4) 

Detailní náhled

distribuce zdravotnického materiálu

distribuce zdravotnického materiálu 

Detailní náhled

dezinfekce prostor  Pardubice2021 (1)

dezinfekce prostor Pardubice2021 (1) 

Detailní náhled

odběrový tým

odběrový tým 

Detailní náhled

odběrový tým 2021c

odběrový tým 2021c 

Detailní náhled

pomoc NPK 2020 (1)

pomoc NPK 2020 (1) 

Detailní náhled

odběrový tým1

odběrový tým1 

Detailní náhled

transport COVID pacienta

transport COVID pacienta 

Detailní náhled

Hasiči v Nemocnici Pardubického kraje

Hasiči v Nemocnici Pardubického kraje 

Detailní náhled

MOT KV2021 (7)

MOT KV2021 (7) 

Detailní náhled

rozvoz testů do škol7-4-2021 (6)

rozvoz testů do škol7-4-2021 (6) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem