HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Více než desítka požárů v přírodním prostředí za poslední dva dny

V průběhu včerejšího a dnešního dne zasahovali hasiči na jihu Čech u 12 požárů. Hned devět z nich bylo v přírodním prostředí. 

Požáry suchých trav, lesní hrabanky nebo dalšího porostu likvidovali hasiči především na Českobudějovicku, Českokrumlovsku nebo Písecku. Například v Českých Budějovicích museli hasiči v úterní podvečer zasahovat u dvou požárů trav zároveň. Bylo to na okrajích největšího českobudějovického sídliště Máj. Zde hasiči likvidovali požár trav na ploše 60 x 40 metrů, resp. 50 x 50 metrů.
Všechny tyto požáry jsou beze škody.

A protože již skončilo období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, během kterého bylo zakázáno pálení, přinášíme znovu rady a doporučení týkající se zakládání ohnů ve volné přírodě:

Pálení (spalování)

Při spalování (pálení), kterým označujeme kontrolované spalování přírodních materiálů za podmínek určených dotčenými zákony (zákon o požární ochraně, zákon o ovzduší, zákon o lesích, zákon o odpadech a další) a za podmínek stanových vyhláškami obcí, pak hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požáru. Shrabané porosty či odpad jsou často velmi suché a hrozí tak rychlé rozšíření požáru do okolí, na další objekty či plochu se suchou vegetací. Je proto nutné dodržovat minimálně základní opatření.

Jaká pravidla dodržovat při pálení?

  • velikost hromad zeleného odpadu po úklidu (případně zbytků po těžbě) zvolte tak, aby shořely během doby, kdy je na místě přítomen dospělý dozor,
  • při náhlém zhoršení počasí - silném větru - pálení ihned přerušte a oheň uhaste,
  • místo pro pálení izolujte pruhem širokým nejméně 1 m, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na zeminu,
  • u požářiště mějte připravené jednoduché hasební prostředky, jako jsou například písek, zem, kbelík s vodou apod.,
  • místo pálení můžete opustit až po úplném uhašení a požářiště ještě pravidelně kontrolujte,
  • příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny,
  • spalovat klest či odpad lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů,
  • osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena.

Požáry lesních porostů patří z hlediska podmínek lokalizace a likvidace požáru k nejsložitějším. Velmi často je plocha požárů rozsáhlá, těžko přístupná a hašení samotné je obtížné ať už kvůli komplikované dopravě vody nebo nedostatečné únosnosti terénu a dalšími terénními podmínkami, které komplikují dojezd těžké techniky na místo.

Proto zde uvádíme několik rad od hasičů, jak v přírodě nezpůsobit požár a neohrozit tím sebe či další osoby:

  • V přírodě se pokud můžete, vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně (sirky, cigareta, zapalovač, vařič). Stačí málo, třeba nenápadná jiskra spadlá do jehličí, a můžete svou neopatrností způsobit požár.
  • Nezapomeňte, že v lesích je celoročně zakázáno kouřit, zakázáno je samozřejmě i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů.
  • Pokud budete rozdělávat otevřený oheň, je toto možné jen na místě vzdáleném minimálně 50 metrů od okraje lesa a 100 metrů od stohů. Zcela zakázáno je rozdělávat oheň na místech se vzrostlým porostem (lesy, louky, pole i strniště).V případě porušení lesního zákona můžete být pokutování až do výše 100 000,-, pokud dojde k požáru a nejedná se o trestný čin (nevznikne škoda vyššího rozsahu), podle druhu přestupku se pak sankce dle zákona o PO může vyšplhat až na 25 000,- pro FO a až 500 000,- pro PO. Nikdy nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů. Ideální pro rozdělání ohně je hliněný podklad.
  • Při teplém a suchém počasí a za silného větru doporučujeme v přírodě nebo na volném prostranství oheň vůbec nerozdělávat.
  • Od hořícího ohně neodcházejte, dohlížejte na něj, po skončení pálení jej důkladně zalijte vodou, vyhrabte zbytky dřeva, spáleniště s popelem překryjte vrstvou zeminy.
  • Při rozdělávání ohně v přírodě ohniště bezpečně oddělte od okolního prostředí – např. obložením kameny, obsypáním pískem, vyhloubením zeminy apod. V případě větších ohňů je vhodné ohniště oddělit až metr širokým pruhem, který bude zbavený veškerých hořlavin.
  • K zapálení nebo udržování ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny.
  • Místo opusťte jen tehdy, až je oheň řádně uhašený - nejlepší je ohniště pořádně prolít vodou, popřípadě zasypat zeminou. Při odchodu se z ohniště nesmí kouřit a popel i půda pod ohništěm musí být chladné. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese do okolí.
  • Za silného větru nebo v období sucha byste v přírodě nebo na volném prostranství neměli oheň rozdělávat vůbec.
  • Dodržujte zákaz vypalování trávy a porostů. Je to nelegální a velice nebezpečná činnost, za kterou vám hrozí pokuty až do výše 25 000,- Kč.

Odkazy do noveho okna

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2020 (4)

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2... 

Detailní náhled

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2020 (3)

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2... 

Detailní náhled

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2020 (2)

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2... 

Detailní náhled

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2020 (1)

Požár trávy, České Budějovice - 21. 4. 2... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem