HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Velké množství nafty uniklo po dopravní nehodě do půdy

(26.06.2021) Střet si vyžádal jedno zranění. 

Mnohahodinový zásah mají za sebou hasiči ze stanic Vsetín, Valašské Meziříčí a Zlín, kteří byli požádáni o pomoc při likvidaci následků dopravní nehody dvou osobních vozidel a kamionu, ke které došlo mezi Vsetínem a obcí Ústí v pátek 25. června krátce před druhou hodinou odpolední.

Řidič osobního vozidla Renault Megane kabriolet skončil po nehodě v péči posádky zdravotnické záchranné služby. Další dva řidiči vyvázli bez zranění.

Při nehodě došlo k proražení jedné palivové nádrže kamionu, ze které začala unikat nafta na silnici a do půdy na okraji vozovky.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že z kamionu, vezoucího pneumatiky, uniklo přes 300 litrů paliva. Dalších 400 litrů hasiči z vozidla zachytili do barelu. Uniklou naftu na silnici zasypali sorbentem. Taktéž provedli u vozidel protipožární opatření a odpojení autobaterií.

Zásadní problém, který však na místě nehody bylo nutné řešit, byl masivní únik nafty do půdy. Z tohoto důvodu si velitel zásahu na místo povolal zástupce životního prostředí a vodovodů a kanalizací, neboť se jednalo o ochranné pásmo vodního zdroje s pitnou vodou pro Vsetínsko a hrozila kontaminace spodních vod.

Po vyhodnocení vážnosti situace bylo rozhodnuto o vybagrování a odvezení části půdy, do které nafta vsákla. V odstraňování kontaminované půdy se bude pokračovat i další dny, přičemž s největší pravděpodobností bude muset být odstraněna i část povrchu silnice, pod kterou palivo proteklo.

V pozdních večerních hodinách hasiči pomohli s odtažením nepojízdných vozidel a uklidili vozovku od velkého množství použitého sorbentu a od střepů a úlomků z aut.

V době zásahu byl provoz na komunikaci sveden pouze do jednoho jízdního pruhu, což značně ovlivnilo provoz v blízkém okolí, kde se především od Vsetína tvořily dlouhé kolony.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

7.JPGOdstraňování kontaminované půdy

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem