Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Velké cvičení na Ralsku, 301 zúčastněných

Ve dnech 8. - 10. 6. 2012 proběhlo ojedinělé taktické cvičení složek IZS s názvem „Nácvik činností odřadu - několikadenní nasazení v terénu“. Tato akce byla mimo jiné výjimečná tím, že se jí účastnilo přes 300 hasičů a záchranářů z Libereckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR. Námětem cvičení byl úplný výpadek infrastruktury v dané oblasti vlivem přírodních živlů. Síly a prostředky Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje a odřad Záchranného útvaru HZS ČR byly povolány na předem stanovené místo, kde si jednotky vytvořily zázemí pro další nasazení v terénu.  

Mezi cvičícími byly jednotky dobrovolných hasičů předurčené k plnění úkolů civilní ochrany a ochrany obyvatel, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Záchranný útvar HZS ČR, Český červený kříž, Armáda ČR, Policie ČR, Městská policie, Krajská hygienická stanice a v neposlední řadě Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje. Dále pak psovodi, potápěči a vodní záchranná služba.
V rámci cvičení bylo předem připraveno 27 různých scénářů mimořádných událostí, které musel štáb velitele odřadu řešit s dostupnými jednotkami na místě nasazení odřadu. Jednalo se například o požáry budov, řezání s MŘP, velkokapacitní čerpání, stavění hráze při povodni, záchrana osob z výšky, ošetřování zraněných prostřednictvím polní ambulance, zabezpečení stravy v polních podmínkách, nebo také dodávka elektrické energie do oblasti zasažené živelní pohromou. Všechny složky, které se účastnily tohoto časově náročného taktického cvičení, byly využity buď jako zasahující jednotky, nebo jako figuranti pro ostatní záchranáře a to jak v denní, tak v noční době.
Velení a řízení jednotek probíhalo prostřednictvím štábu velitele odřadu, který zasedal ve velitelském kontejneru. I tato práce byla velice náročná, jelikož jednotlivé mimořádné události se různě prolínaly, zasahovalo se na několika místech současně a to ve dne i v noci. Pro všechny zúčastněné to byla nová zkušenost a možnost vyzkoušet si nasazení v terénu.
 
náčelník štábu velitele odřadu
mjr. Bc. Lukáš Kmec
 
VIDEO Z TÉTO AKCE: http://www.youtube.com/watch?v=bfBm4cVsf_I&feature=youtu.be
   Další foto a video na w w w.pozary.cz: tomto odkazu
       Českolipský denník:odkaz novin 
  
 
 TISKOVÁ ZPRÁVA HZS LIBERECKÉHO KRAJE:
 
   Až do dnešního dne (10.6.2012)  trvalo naprosto jedinečné cvičení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Nasazení sil a prostředků bylo skutečně veliké a kromě hasičů se akce zúčastnily další složky IZS (viz seznam na konci zprávy).
 
   Taktické cvičení se konalo v bývalém vojenském prostoru Ralsko a trvalo 2,5 dne. Celkem se na místo sjelo 301 cvičících. Jednotlivé scénáře se prolínaly a cvičení trvalo dá se říci nepřetržitě i v nočních hodinách, kdy se hledala pohřešovaná osoba v terénu, zachraňoval tonoucí z vodní plochy, vyhledávaly pohřešované osoby v sutinách a spousta dalších činností. Ve dne pak některá cvičení oživila přítomnost záchranářského vrtulníku, s jehož pomocí byly evakuovány osoby ze střechy budovy, kterou zachvátil požár. Vrtulník také pomáhal při nalezení tonoucího pod vodní hladinou. Velmi zajímavou podívanou byl také výcvik s velkokapacitními čerpadly, která dorazila ze Záchranného útvaru HZS ČR. A právě s pomocí Záchranného útvaru HZS ČR byl na místě zřízen štáb velitele odřadu a vybudováno celé zázemí.
    Cvičení splnilo své cíle a bylo pro jednotlivé složky hlavně poučením. Na jedničku dopadla taktéž veškerá organizace rozsáhlé akce, která nemá v historii HZS Libereckého kraje obdoby.
Seznam zúčastněných složek:
l  13 cvičících ve štábu velitele odřadu,
l  10 pomocníků vedoucího cvičení (rozhodčích) na úseku,
l  24 cvičících za ZÚ HZS ČR
l  25 cvičících za ZZS LK,
l  13 cvičících za PČR,
l  113 cvičících za JSDHO,
l  32 cvičících za AČR,
l  35 cvičících za ČČK,
l  36 cvičících za další složky IZS
 
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Odkazy do noveho okna

DSC_5242

DSC_5242 

Detailní náhled

DSC_5494

DSC_5494 

Detailní náhled

IMG_0173

IMG_0173 

Detailní náhled

IMG_0185

IMG_0185 

Detailní náhled

IMG_0253

IMG_0253 

Detailní náhled

IMG_0277

IMG_0277 

Detailní náhled

IMG_0354

IMG_0354 

Detailní náhled

IMG_0397

IMG_0397 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem