HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Velitel Jiří Brejla odsloužil svou poslední směnu. U pražských hasičů byl 35 let

V neděli 30. července 2017 odsloužil po 35 letech svou poslední službu u HZS hl. m. Prahy velitel družstva směny A na holešovické stanici nprap. Jiří Brejla. Na útvaru mu však již téměř dvacet let nikdo neřekl jinak než Dědek, ač se opravdovým dědkem stal teprve v loňském roce. Jirka nastoupil k pražskému útvaru 26. června 1982 v sedmnácti letech, ještě jako učeň na dílny strojního oddělení pražských hasičů. Po absolvování základní vojenské služby se k tehdejšímu pražskému Veřejnému požárnímu útvaru vrátil. Zpočátku sloužil na centrální stanici na Sokolské, plných sedmadvacet let však strávil na stanici v Holešovicích, kde poslední červencovou neděli 2017 odsloužil i svou závěrečnou službu.

2 zp20111129A_07959_Pa028.jpg

Čtrnáct let byl velitelem družstva a stal se přirozenou autoritou s obrovskými zkušenostmi, které předával novým kolegům. Dokázal dodat kolektivu klid a rozvahu i při nejnáročnějších zásazích, hasiči ho měli rádi za jeho lidský a osobní přístup. Nebylo vždy dobře, v počátku hasičské kariéry Jirku s několika dalšími kolegy v hořícím sklepě vážně popálil explodující plyn, přesto na naše hasičské řemeslo nezanevřel. Z nespočtu náročných i drobných zásahů, kterými prošel, zmiňme například požár bytů v Cafourkově ulici na Silvestra 2002, několik pražských povodní, dva požáry velkotržnice SAPA v letech 1999 a 2008, jeden z nejtragičtějších požárů v Praze na Florenci v roce 2010 nebo rozsáhlý požár haly v bývalém ČKD v roce 2015.

1 20170721A_Brejla_Ks25.JPG

Spoustu let náš Dědek vařil dětem na hasičských letních táborech na Horách Matky Boží a zimních v Bedřichově. Byl i vyhlášeným směnovým kuchařem, který se staral o mlsné hladové krky kolegů. Jirkovým životním koníčkem je fotbal, léta v něm reprezentoval pražský útvar, jako hráč a později trenér se mu celý život věnoval i ve svém volném čase. V civilním životě přejí všichni pražští hasiči svému kolegovi, parťákovi a kamarádovi hlavně zdravíčko, spoustu elánu a nových životních cílů. Bylo nám ctí s Tebou sloužit Dědku.

Kompletní fotogalerii najdete na https://photos.app.goo.gl/WImidXuDKBaPRj7v2

Text: Hynek Obroučka

vytisknout  e-mailem