HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Stříbře došlo k přiotrávení nezletilé osoby oxidem uhelnatým

Ačkoliv každoročně varujeme a upozorňujeme na povinnosti spojené s provozováním spalinových cest, nebo chcete-li komínů, přesto dochází k událostem, které jsou spojeny se zanedbáním těchto povinností.

Nejnovějším případem je ta z pátku 8.2. 2019, která se odehrála ve Stříbře.

požár komínu.jpgHasiči byli povoláni k měření koncentrací nebezpečných plynů v rodinném domě. Na místě již zasahovala ZZS, která měla v péči jednu nezletilou osobu, která se přiotrávila oxidem uhelnatým. Hasiči naměřili v patře domu koncentraci oxidu uhelnatého 128ppm (za nebezpečnou se přitom považuje koncentrace od 100ppm výš). Následovalo nasazení přetlakové ventilace a odvětrání celého objektu. Průzkumem hasiči zjistili, že došlo k úniku kouře a tím pádem i oxidu uhelnatého a dalších zplodin hoření do prostor domu v důsledku prasklého tělesa komínu.

(obrázek je ilustrační)               

V tomto případě se tedy nejednalo o požár, nicméně následky mohly být tragické v případě, že by obyvatelé domu nezaznamenali únik kouře do obytných prostor včas.

Doklad o kontrole spalinové cesty majitel neměl. Hasiči zakázali používání spalinové cesty do doby její opravy a její revize odbornou firmou.

kpt. Mgr. Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem