HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve Skiparku na Bukové hoře bylo první prosincové pondělí rušno

Lezecké skupiny z HZS Pardubického kraje před zahájením sezóny nacvičovaly záchranu osob z lanovky. 

Hasiči lezci měli při cvičení k dispozici celou lanovku. Tady je v provozu čtyřmístná sedačková lanovka „s bublinou“, která v případě poruchy může na dlouhé minuty „uvěznit“ desítky cestujících. Vzhledem k tomu, že povinností provozovatele je v případě poruchy lanovky zajistit evakuaci všech osob do dvou hodin, zaměřili se hasiči především na nácvik rychlého a bezpečného spuštění uvězněných lyžařů. Na lanovce bylo 22 figurantů, které bylo nutné v co nejkratším čase dostat na zem.

Příprava je velmi důležitá. Připomeňme, že několik desítek minut zůstali uvězněni cestující letos 17. ledna na této lanové dráze vedoucí z Mlýnického Dvora do Bukové Hory.

K lanovce tehdy spěchali profesionální hasiči ze Svitav, Ústí nad Orlicí, Králík, Pardubic, ale i hasiči ze sousedního Olomouckého kraje ze stanic Šumperk a Olomouc a dále dobrovolní hasiči z Červené Vody. Strom tu tehdy spadl na lano sedačkové lanovky, a to zhruba v její polovině. Lyžařský areál byl plný lyžařů. Na pomoc byly povolány dva vrtulníky. Jeden letěl z Brna a druhý z Prahy. Z počátku nebyly přesné informace o počtu uvězněných lyžařů. Hlášeno bylo až 200 osob. Po upřesnění uvízlo v osudný čtvrtek na lanovce 71 lyžařů.

"Pomocí lezeckého vybavení jsme se dostali na lanovou dráhu, slanili k čtyřsedačce a otevřeli „bublinu“. Postupně všechny figuranty jsme upevnili do postroje, do tzv. evakuačního trojúhelníku a spustili jsme je na svah pod lanovkou, odkud byli dopravováni do prostoru dolní stanice lanovky. A takto to pokračovalo až do posledního figuranta," upřesňuje nprap. Josef Urválek, instruktor lezců HZS Pardubického kraje.

Speciální výcviky hasičů – lezců i leteckých záchranářů na kabinkových i sedačkových drahách probíhají každý rok. Hasiči si tak nacvičují postupy a možnosti záchrany lidí v případě poruchy těchto zařízení.

Hasiči, kteří jsou speciálně proškoleni pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou, obsadili postupně všechny podpěrové sloupy. Odtud se museli dostat až k obsazené kabince a pomocí lan spouštěli zachráněné osoby bezpečně zpět na zem.

Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. I dojezd jednotek je samozřejmě problém. Rozhodují klimatické podmínky. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem