HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve firmě na likvidaci olejů hořelo velké množství ropných látek

 
Požár, který vypukl 29. března před čtvrtou hodinou ranní ve firmě na likvidaci olejů v areálu chemičky Synthesia, je stále vyšetřován. Připomeňme, že zasaženy požárem byly tři haly – zpracovatelská linka k likvidaci olejů a dva sklady. Požár provázelo několik explozí. Hasiči nyní zjišťují, nejen co způsobilo požár, ale také, co konkrétně způsobilo výbuchy. Na místě zasahovalo 15 hasičských jednotek. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 6.39 hodin a zcela zlikvidován byl 18.30 hodin.
            Podle vyšetřovatelů jsou nyní stanoveny verze, které se prověřují. Na místě bylo odebráno několik vzorků, které putovaly na expertízu. V obou požárem poškozených objektech byly nalezeny ropné produkty, minerální oleje, které hořely. Hořící kapaliny při požáru stékaly do potoka. Hasiči tak museli likvidovat i plameny, které pokryly celou hladinu potoka, jež protéká areálem chemičky. Dále byly na hladinu umístěny norné stěny. Právě díky stékajícím hořícím olejům a dalším kapalinám došlo ke kontaminaci zeminy.
Při tomto požáru došlo i k několika explozím a odlétávající hořící částice poškodily také prostory firmy Explosia, a.s. I tady museli hasiči hasit řadu ohnisek.
Ve firmě hořelo velké množství olejů. Hasiči po odkrytí suti po požáru zjistili, že v objektu, kde požár vznikl, bylo vše nasáklé olejem, který tam hořel. V druhém objektu měly být uskladněny prázdné obaly dle schválené dokumentace, ale při požáru zde byly uskladněny hořlavé kapaliny – například olej. Díky těmto hořlavým látkám došlo k rozsáhlému požáru.
 
Škoda je předběžně vyčíslena na 25 - 30 milionů korun.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem