HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ve čtvrtek zasahovali hasiči na Vysočině u třinácti požárů v přírodě

Celkem u třinácti požárů v přírodním prostředí zasahovali hasiči v průběhu čtvrtka na Vysočině. Hořely louky, lesy, pole a suchá tráva. Celková majetková škoda dosáhla částky 200 tisíc korun. Od začátku týdne počet požárů v přírodním prostředí překročil již tři desítky.  

 
V jedenáct hodin dopoledne byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen požár vzrostlého obilí na poli u Budíkova na Pelhřimovsku. Na místo události operační důstojník vyslal jednotku profesionálních hasičů ze stanice Humpolec společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Herálce, Světlé nad Sázavou, Dolního Města, Humpolce, Budíkova a Kejžlice. Vyhlášen byl II. stupeň požárního poplachu. Hasičům se podařilo dostat po čtyřiceti minutách intenzivního hašení plameny pod kontrolu. Dohašovací a likvidační práce na místě probíhaly až do jedné hodiny odpoledne. Požár zásah vzrostlé obilí na ploše přibližně 4 hektary. Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun. Požár zapříčinila technická závada na žacím stroji.
P8060001.JPG
P8060011.JPG
 
P8060015.JPG
 
Zatímco dopoledne bylo ještě relativně klidné, tak odpoledne začal počet požárů rapidně narůstat. Mezi jednou a čtvrtou hodinou odpoledne zasahovali hasiči u požárů na osmi různých místech v kraji.
 
Dvanáct minut po třetí hodině odpoledne vyjelo celkem třináct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů k ohlášenému rozsáhlému požáru pole u obce Šošovice na Třebíčsku. Plameny zasáhly slámu na ploše přibližně 25 hektarů. Při hašení požáru se nadýchal jedovatých zplodin hoření jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů a skončil v péči zdravotníků. Úplně zlikvidovat požár se jednotkám podařilo až před šestou hodinou v podvečer. Následně si dohled nad požářištěm převzala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. Požár za sebou zanechal škodu 50 tisíc korun a zapříčinil jej také technická závada na žacím stroji. U požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanic v Třebíči a Moravských Budějovicích společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Nové Říše, Staré Říše, Čáslavic, Jaroměřic nad Rokytnou, Lesonic, Moravských Budějovic, Předína, Želetavy, Želetavy – Horek a Šašovic.
 
 
Suché počasí má pokračovat i nadále a žádáme proto znovu veřejnost o maximální opatrnost a obezřetnost při manipulaci s otevřeným ohněm v přírodě.
 
Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem