HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vánoční svátky z pohledu hasičů

Pátek, 27. prosince 2019 - Jihomoravští hasiči zasahovali během vánočních svátků u 81 událostí. Z pohledu hasičů se jedná o klidnější Vánoce. 

Během vánočních svátků zasahovali jihomoravští hasiči u 81 událostí. V porovnání s loňskými svátky narostl počet výjezdů  o tři události. K samotným požárům jsme vyjížděli v sedmi případech a způsobená škoda činila 100 tisíc Kč. Ve dvou případech se jednalo o požár sazí v komíně.

Na Štědrý den hasiči v Brně vyjížděli k hořícímu vánočnímu stromečku, který majitel vyhodil ven z bytu přes balkón. Při našem příjezdu byl stromeček již bez známek hoření. Hasiči provedli průzkum bytu s termokamerou. Majitel měl popáleniny na rukou. Na místě byla vyčíslena škoda 50 tisíc Kč.

Vánoční svátky se bohužel neobešly ani bez dopravních nehod. K těm hasiči vyjížděli v pěti případech. V úterý 24. 12. tři jednotky zasahovaly na dálnici D1 205 km směr Ostrava u dopravní nehody dodávky a osobního auta. Jeden člověk se zranil. Dálnice byla po celou dobu zásahu ve směru na Ostravu uzavřena.

Ve středu 25. 12. dvě jednotky zachraňovaly mladíka v Olomučanech, který uklouzl ze skalního masivu pod převis a zůstal na něm uvězněný. Chlapec se při pádu nezranil.

Ve čtvrtek 26. 12. hasiči zasahovali u propadlé podlahy rodinného domu v Hovoranech na Hodonínsku. Hasiči evakuovali  čtyři lidi z vedlejšího domu a dva lidé byly již mimo dům, kde došlo k propadu podlahy v obývacím pokoji. Následně vypli v domě plyn a přívod elektrické energie. Ze stanice Lidické si velitel zásahu povolal lezecké družstvo se speciální štěrbinovou kamerou. Po odkrytí podlahové krytiny se podlaha v části místnosti popadla a vznikl otvor 2,5 x 3 m a hluboký 2 metry. Na místo byl přivolán statik, který nedoporučil setrvání v domě před stabilizací základů. Hasiči se po čtyřech hodinách vrátili zpět na základnu.

Petr Příkaský, HZS Jihomoravského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem