Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vánoce a nebezpečí prskavek – výsledky experimentální práce příslušnice IOO zveřejněny v prestižním zahraničním časopise zařazeného do databáze Web of Science

V časopise ACTA FACULTATIS XYLOLOGIAE ZVOLEN vyšel v čísle 63 v roce 2021 článek s názvem CHRISTMAS TREE IGNITION BY SPARKLERS (DOI: 10.17423/afx.2021.63.2.11 131) 

Výše uvedená práce pplk. Ing. Miroslavy Nejtkové se zabývá potenciálem prskavek iniciovat požár vánočního stromku. Přestože jsou tyto požáry ojedinělé, mohou mít i tragické následky. Na základě reálných požárů, byl proveden experiment iniciace čtyř vánočních stromků prskavkami. Experiment byl zaměřen na měření povrchových teplot, možnosti vzplanutí/vznícení jehličí i vánočních ozdob a stanovením doby na zahoření celého stromku s uvedením výsledků těchto experimentálních měření.

Během celého experimentu byly měřeny prostřednictvím termografického záznamu teploty povrchu hořících prskavek a teploty po jejich odhoření, teploty hoření ozdob a vánočního stromku. Byla provedena celkem 4 měření, z nichž v pouze ve dvou případech došlo k celkovému vznícení vánočního stromku. Nejvyšší naměřené teploty na hořícím stromku dosahovaly teplot téměř 1000 °C, v jednom případě při vzplanutí stromku dosahovaly plameny výšky 4 m.

Během experimentů byla potvrzena hypotéza, že hořící prskavka je možný iniciační zdroj pro zapálení ozdobeného vánočního stromku, avšak za splnění podmínky, že doba působení hořící prskavky bude dostatečně dlouhá, tzn. větší než potřebná indukční doba pro iniciaci jehličí či vánoční ozdoby. K zapálení požáru vánočního stromku od prskavky došlo i v případě, že na vánočním stromku byl umístěn pouze vánoční dekorační řetěz bez dalších ozdob.

Pro představu poskytujeme průběh hoření vánočních stromků zaznamenaných termokamerou. V jednom případě došlo k celkovému vzplanutí během tří minut, v druhém případě během šesti minut.

stromekAc.png
stromekBc.png


Vloženo: 19. 11. 2021 | Aktualizace: 19. 11. 2021 | Email: spisovna@ioolb.izscr.cz

vytisknout  e-mailem