HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V úterý zasahovali hasiči na Vysočině u jedenácti požárů, plameny za sebou zanechaly škodu převyšující půl milionu korun

Jedenáct požárů v přírodním prostředí likvidovali v průběhu úterý hasiči na Vysočině. Hořela pole, strništi, stohy i lesy. Celková majetková škoda vzniklá požáry byla vyčíslena na 520 tisíc korun. Hasiči před plameny uchránili majetek za více než 4 miliony korun. Nejvíce požárů hasily jednotky na Jihlavsku. Situace byla vážná hlavně v odpoledních hodinách, a to konkrétně mezi půl jednou a čtvrtou hodinou, kdy na hasiči bojovali v kraji hned s šesti požáry.  

 Největší majetkovou škodu za sebou zanechal požár stohu u Kamenice na Jihlavsku. S plameny sváděly boj třicet minut po poledni hned čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Dostat požár pod kontrolu se hasičům podařilo až po téměř třech hodinách intenzivního hašení. Plameny zasáhly také lípu a vrata objektů v blízkosti hořícího stohu. Majitel odhadl vzniklou majetkovou škodu na částku 470 tisíc korun.  Při požáru se popálil zaměstnanec zemědělského družstva.
 
S rozsáhlým požárem pole také odpoledne bojovali hasiči u Nových Vyklantic  na Pelhřimovsku. Požár pole s pšenicích  na ploše přibližně 3 hektary a stromů hasili hasiči ze čtyř jednotek. Požár, který za sebou zanechal majetkovou škodu v předběžné výš 20 tisíc korun, vznikl od jiskry, která odlétla od kombajnu při sečení.
 
K požárům v přírodním prostředí vyjíždějí hasiči i dnes a proto důrazně apelujeme na všechny občany, aby se chovali maximálně obezřetně a dodržovali základní pravidla, kterými lze zamezit vzniku požáru:  
 
- vyhněte se použití otevřeného ohně ve volné přírodě. Pamatujte na to, že špatně uhašená cigareta nebo odhozená zápalka může velmi snadno způsobit požár,
- nikdy nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě a poblíž zemědělských plodin,
- od lesa lze oheň rozdělávat ve vzdálenosti minimálně 50m, od stohu platí dvojnásobná vzdálenost, tj. 100m,
- dodržujte zákaz vypalování trávy a travních porostů. Za tuto nelegální činnost vám hrozí pokuta až do výše 25 tisíc korun,
- dodržujte zákaz celoročního kouření v lese,
- pozor dejte při používání propanbutanového nebo lihového vařiče! Ty nenechávejte ani na okamžik bez dozoru. Převržený nebo nestabilní vařič v přírodě může velmi snadno způsobit požár.
 
 
Zákon o požární ochraně ukládá každému občanovi povinnost učinit odpovídající opatření, kterými zamezí vzniku a šíření požáru. Stejně tak tento zákon ukládá povinnost ohlásit každý vzniklý požár hasičům.
 
 
 kpt. Ing. Bc. Petra Musilová - tisková mluvčí
 
 

vytisknout  e-mailem