Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V úterý 10.května 2011 budou v prostorách Trojského zámku v Praze předány medaile a plakety Hasičského záchranného sboru České republiky

8. května 2011 (Nicole Zaoralová) - Medaile za dlouhodobou a úspěšnou spolupráci si z rukou ministra vnitra a generálního ředitele HZS ČR převezmou i první místopředseda Senátu Parlamentu ČR MUDr. Přemysl Sobotka a jeho excelence monsignor Dominik Duka, arcibiskup pražský.  

Tato ocenění se udělují u příležitosti státního svátku Dne osvobození od fašismu.
Ministr vnitra Jan Kubice rozhodl o udělení dvou medailí „Za statečnost“ civilním občanům, generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán pak o udělení jedné medaile za statečnost příslušníkovi HZS Jihomoravského kraje, dále dvanácti Čestných medailí, osmi Plaket a dvaceti pěti medailí „Za zásluhy o bezpečnost“.
 
MUDr. Přemysl Sobotka obdrží medaili jako ocenění za dlouhodobou podporu HZS ČR a obecně hasičů, a také za významnou spolupráci na přípravě legislativy vztahující se k působnosti HZS ČR.
 
Pro jeho excelenci monsignora Dominika Duku je medaile oceněním za spolupráci hasičů a církve, zejména pak za církevní podíl na duchovní podpoře obětem mimořádných událostí a za podíl katolické charity na humanitární pomoci postiženým obyvatelům při mimořádných událostech.
 
Medaile HZS ČR „Za statečnost“ si převezme slečna Jana Coufalová.
Ta svým rychlým a odvážným jednáním zachránila život jedenáctiletému chlapci, který dne 25. března tohoto roku spadl do splavu Mlýnského potoka v Olomouci Řepčíně. Za dítětem skočila do vody i matka a oba se začali topit. Slečně Coufalové, která v tu chvíli jela kolem, se podařilo chlapce vytáhnout a okamžitě započala s resuscitací, kterou prováděla až do příjezdu záchranné služby.
 
Dále Václav Čichovský, kterýdne 19. července loňského roku zachránil život dvěma mladým lidem, chlapci a dívce, kteří se koupali u jezu řeky Sázavy a to i přesto, že hladina řeky byla po víkendovém lijáku zvýšená o 1m. Proud vody je strhl pod jez, tam se oba začali topit. Jmenovanému se pomocí kánoe podařilo vytáhnout mladíka z vody. Záchrana dívky byla obtížná, protože se setmělo. Její bezvládné tělo zahlédl ve svitu svítilny ve chvíli, kdy zmizelo pod hladinu. Skokem do vody se mu podařilo zachytit tělo dívky a s pomocí kamarádů jí vynesli na břeh. Pan Čichovský prokázal vysokou míru osobní odvahy a statečnosti.
 
Ocenění v požární ochraně
 
se uděluje od roku 2000, dvakrát ročně. V květnu u příležitosti státního svátku Dne vítězství a v říjnu u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československého státu.
Medaile HZS ČR „Za statečnost“ se uděluje hasičům nebo fyzickým osobám za odvážné zákroky při mimořádných událostech, spojené s bezprostředním ohrožením života nebo zdraví.
Medaile HZS ČR „Za zásluhy o bezpečnost“ se uděluje hasičům, občanským zaměstnancům nebo fyzickým osobám za dlouhodobé příkladné pracovní úsilí a osobní iniciativu na úseku požární bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení.
Čestná medaile HZS ČR se uděluje:
a) příslušníkům zahraničních hasičských záchranných sborů, pracovníkům veřejné správy, právnickým osobám a občanům za významnou nebo dlouhodobou spolupráci s HZS ČR,
b) pozůstalým po hasiči, který zemřel při výkonu povolání.
Medaile HZS ČR „Za věrnost“ má tři stupně a uděluje se příslušníkům HZS ČR za dosahování velmi dobrých výsledků ve služební činnosti ve spojení s dobou trvání pracovního nebo služebního poměru v délce nejméně:
a) 30 let u medaile „Za věrnost“ I. stupně
b) 20 let u medaile „Za věrnost“ II. stupně
c) 10 let u medaile „Za věrnost“ III. stupně
Plaketa HZS ČR se uděluje:
a) zahraničním a domácím osobnostem za aktivní účast na významných jednáních nebo snahu vedoucí k dosažení úmluv, jejichž předmětem je řešení záležitostí požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení,
b) právnickým osobám za činnosti, kterými se významně podílejí na zabezpečování požární bezpečnosti nebo ochrany obyvatelstva a majetku v rámci integrovaného záchranného systému nebo krizového řízení,
c) fyzickým osobám za spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky při plnění jeho úkolů.
 
Doplňující informace:
Příchod do sálu zámku je umožněn od 9.30 hodin do 9.50 hodin.
Adresa: Trojský zámek, U trojského zámku 1, Praha 7, (vstup jižní branou – od řeky)
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem