Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Srbsku byla nasazena technika pořízená z Integrovaného operačního programu

31. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Ve dnech 17. – 30. května 2014 byly v Srbsku nasazeny dva odřady českých hasičů, které na místě v rámci humanitární pomoci odčerpaly ze zatopených oblastí 558 miliónů litrů vody. Srbsko bylo postiženo povodněmi stejně jako další země na Balkáně. 

Technika před zatopenou elektrárnouTechnika před zatopenou elektrárnou
Spolu s odřady byla na místo dopravena a nasazena technika pořízená z Integrovaného operačního programu, konkrétně z projektu Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách. Jednalo se o nákladní automobil s nakládacím jeřábem, požární kontejnerový nosič a člun nafukovací s motorem.

Odřady hasičů byly v Srbsku vybaveny velkokapacitními čerpadly na odčerpávání vody. Člun, který si sebou hasiči přivezli, jim sloužil ke kontrole čerpadla, rovnání hadic nebo doplnění pohonných hmot do čerpadla. Velkokapacitní čerpadlo bylo při přepravě do Srbska uloženo v požárním kontejnerovém nosiči. Nákladní automobil s nakládacím jeřábem na místě sloužil také k manipulaci s čerpadly.

Projekt Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie a byl realizován v letech 2012 až 2014.

Tatra s čerpadlem u vodyTatra s čerpadlem u vody
Více o projektu:
http://www.hzscr.cz/clanek/informacni-servis-projekty-technika-pro-zvyseni-kvality-reseni-mimoradnych-udalosti-2012-2014.aspx

Tiskové zprávy informující o nasazení odřadů českých hasičů v Srbsku:
http://www.hzscr.cz/clanek/ceske-odrady-se-vraci-ze-srbska-domu.aspx
http://www.hzscr.cz/clanek/humanitarni-pomoc-byla-v-poradku-predana-ceske-odrady-stale-pracuji-na-plne-obratky.aspx

Více o Integrovaném operačním programu:
http://www.kvalitazivota.eu/


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem