HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V říjnu likvidovali hasiči 373 událostí

Jeden z největších říjnových požárů byl v Hlinsku-Srní. Hořel vepříi a uvnitř uhořelo tisíc kusů prasatJeden z největších říjnových požárů byl v Hlinsku-Srní. Hořel vepřín a uvnitř uhořelo tisíc kusů prasat
 

 

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli v říjnu celkem k 373 událostem (Pardubice 89, Chrudim 83, Svitavy 74, Ústí nad Orlicí 127).
 
V říjnu zasahovali hasiči opět nejvíce u technických událostí 174 (Pardubice 48, Chrudim 41, Svitavy 24, Ústí nad Orlicí 61). Mezi technické události patří vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, ale i úniky nebezpečných látek a technologické pomoci. Během uplynulých 31 dní hasiči v kraji zasahovali u 121 dopravních nehod (Pardubice 23, Chrudim 26, Svitavy 28, Ústí nad Orlicí 44). Během října likvidovali hasiči 50 požárů (Pardubice 10, Chrudim 12, Svitavy 15, Ústí nad Orlicí 13).
 
K největšímu říjnovému požáru vyjížděli hasiči v noci 27. října do Hlinska – Srní. Hořel tady vepřín. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek. Uvnitř zahynulo 1000 vepřů.  Při příjezdu hasičů na místo byl již celý objekt v tzv. třetí fázi hoření, což znamená, že byl celý objekt o délce 60 m v plamenech. Střecha zachvácená plamenem se zřítila. Škoda byla vyčíslena na 7 milionů korun. Příčina vzniku požáru je stále vyšetřována.
 
Druhé říjnové ráno vyjíždělo šest hasičských jednotek do Svratouchu, kde došlo k požáru přípravny v kravínu o rozměrech přibližně 20 x 45 m. Uvnitř byl ustájen dobytek. Hasiči museli ze zasaženého objektu vyvést ustájené krávy a dále se soustředit na likvidaci požáru. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná technická závada na nakladači UNC. Požár se obešel bez zranění. Škoda byla vyčíslena na 500 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 2,5 milionu korun.
 
V podvečer 10. října byl na krajské operační a informační středisko hasičů oznámen požár kuchyně rodinného domu v Rybitví. Při příjezdu hasičů na místo byly dvě osoby uvězněny v prvním patře domu a na místě byli ještě dva psi. Hasiči evakuovali ohrožené osoby i psy. Dvě zraněné osoby si do péče převzala zdravotnická záchranná služba a převezla je do nemocnice. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná technická závada na elektrickém přímotopném konvektoru. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Uchránit se hasičům podařilo majetek ve výši 3 miliony korun.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem