HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V rámci projektu Bezpečné pohraničí se uskutečnil další výcvik lezeckých skupin

V rámci projektu Evropské unie "Bezpečné pohraničí" spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj Interreg V–A Česká republika – Polsko se ve dnech 24. až 26. září 2018 uskutečnil v Hrubé Vodě společný výcvik lezeckých skupin.

„Cílem tohoto projektu je zlepšit přeshraniční připravenost k provádění činnosti při řešení krizových situací prostřednictvím posílení vzájemné spolupráce,“ říká instruktor lezců z územního odboru v Ústí nad Orlicí Pavel Zámečník.

Ubytování a celodenní stravování bylo zajištěno na hotelu Hluboký dvůr. Zde také celý výcvik zahájil ředitel HZS Pardubického kraje územního odboru Ústí nad Orlicí plk. Ing. Roman Studený.

„Třídenního společného výcviku se zúčastnilo 12 lezců z územního odboru Ústí nad Orlicí a 4 lezci z Polska.  První den se v rámci teoretické přípravy seznámily lezecké skupiny s legislativou jednotlivých států pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou v rámci hasičských sborů, se záchrannými pracemi i například s materiálem jednotlivých skupin. Poté se již přešlo na samotný výcvik, a to záchranu zraněné osoby z nepřístupného terénu, prudkého srázu a vodní tok,“ upřesňuje program soustředění Pavel Zámečník a dodává, že: „další den v dopoledních hodinách byl výcvik převážně na lanové dráze, kde se prováděla evakuace osob z lanové dráhy. Odpoledne pokračoval program záchrannými pracemi pro evakuaci ze stromů, provazových žebříků, lanových center a dále výstupy a sestupy po laně s přestupy na cvičné stěně sportovního areálu Hrubá Voda.“

Poslední den pak patřil sebezáchraně a záchraně osob z obtížně přístupného skalního terénu. Zde se výcvik zaměřil hlavně na bezpečné provádění činnosti záchrany osob z těžko přístupných skalních věží.

Další společný výcvik lezců v rámci tohoto projektu se uskuteční v roce 2019. 

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem