Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V rámci oslav se otevřou unikátní pracoviště HZS ČR

6. 11. 2015 (Nicole Zaoralová) - Hasiči se mohou s radioaktivním materiálem potkat téměř při každém výjezdu. Nejčastěji je to při dopravních nehodách, kdy nemohou dopředu vědět, jaký materiál havarované vozidlo převáželo.  

Riziko kontaktu s materiálem emitujícím ionizující záření, tedy radioaktivním materiálem, hrozí hasičům i při zásazích v průmyslových nebo výrobních objektech, kde jsou čím dál častěji využívány průmyslové zářiče.

Aby pro hasiče byla práce bezpečná, jsou vybaveni osobními dozimetry. Ty ukáží, jaké míře ozáření byli vystaveni. Kromě osobních dozimetrů je každé hasičské auto vybaveno radiometrem, který slouží k detekci zdroje ionizujícího záření a měření úrovně radiace v daném místě.

To, že osobní dozimetry nebo radiometry správně fungují, se musí pravidelně kontrolovat. Kontrola spočívá v tom, že se daný přístroj vystaví různé intenzitě záření a sleduje se, zda jím naměřené hodnoty odpovídají skutečnosti. Zařízení, na kterém se tato kontrola provádí, se nazývá etalon ionizujícího záření a v České republice byste jich spočítali na prstech jedné ruky.

Jedno takové zařízení, Hlavní etalon ionizujícího záření pro resort MV ČR, mají ve Skladovacím a opravárenském zařízení HZS ČR v Olomouci. Každoročně jím projde více než tisícovka přístrojů.  

V rámci oslav 50-ti letého výročí Opravárenského závodu HZS ČR (dnes Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR) dne 12. listopadu 2015 vám nabízíme jedinečnou příležitost prohlédnout si etalon ionizujícího záření, ale i jiná, jinak pro veřejnost uzavřená, pracoviště Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR. Připraven je bohatý program.

Umožníme Vám prohlídku již zmíněného Hlavního etalonu ionizujícího záření, uvidíte, jak probíhají opravy dozimetrů a radiometrů a dozvíte se další informace z oblasti metrologie dozimetrických přístrojů.
 

  • Otevřeno bude taktéž pracoviště, odkud je prováděn dohled nad 160-ti vysílači, přes které jsou spouštěny sirény po celé České republice.
  • Zajímavé je i pracoviště revizí a oprav, které provádí revize hasičské techniky, jako jsou například jeřáby, plošiny, ale i tlakové lahve dýchacích přístrojů hasičů a dalších zařízení včetně elektrozařízení.
     

K dotazům a rozhovorům bude přítomen generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba, dále ředitel Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR, Ing. Metoděj Tunys a řada odborníků, na jednotlivých pracovištích.

Akce proběhne 12. listopadu 2015v 10,30 hodin ve Skladovacím a opravárenském zařízení HZS ČR, Libušina 601/105, Olomouc.

Pro návštěvu tohoto unikátního zařízení je nezbytná akreditace na níže uvedeném kontaktu.

Více informací naleznete na http://www.hzscr.cz/skladovaci-a-opravarenske-zarizeni-hzs-cr.aspx

 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem