HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V prestižní anketě HASIČ ROKU 2021 jsme opět zazářili

V prestižní anketě s titulem Hasič roku ve čtvrtek 2. června v Betlémské kapli na Starém Městě v Praze zářil nprap. Mgr. František Hovad ze stanice Žamberk. Příslušník dne 4. března 2021 v Zámeckém rybníku v Žamberku zachraňoval pět děti, které propadly ledem do rybníka. V době příjezdu jednotky požární ochrany na místo zásahu se ze zdravotních prohlídek vracel velitel družstva nprap. Mgr. František Hovad, který ze silnice viděl složky integrovaného záchranného systému u Zámeckého rybníka. Ihned se vydal na místo mimořádné události. Po krátké domluvě s velitelem zásahu se neprodleně oblékl do suchého obleku určeného k práci na vodě a běžel k otvoru v ledu, kde se ve vodě bez známek života nacházely dvě děti. Skokem do vody se snažil děti předat dalším zasahujícím příslušníkům, kteří děti tahali z vody. Nprap. Mgr. František Hovad se následně zúčastnil resuscitace jednoho z chlapců. Za své příkladné chovaní, kolegialitu a nasazení získal 2. místo v anketě Hasič roku.

Podívejte se na medailonek: https://youtu.be/8H3tSc5wEz0

Začátkem roku 2021 vznikl seriál Hýbej se s hasiči, jehož prostřednictvím si děti mohly zacvičit s profesionálními hasiči. Děti totiž zůstaly kvůli pandemii Covidu-19 doma a doma se musely i učit. On-line výuka je tak připoutala k židli a k počítači. Děti se tak přestaly hýbat. A jak je známo, děti mají rády hasiče a zajímají se o jejich práci. Nebylo tedy těžké propojit zásahovou činnost a fyzickou přípravu hasičů pro konkrétní zásahy s cvičením pro děti. Vytvořeno bylo celkem devět dílů. Učitel tělesné výchovy Mgr. Ondřej Koleno, dnes profesionální hasič, radil v jednotlivých dílech seriálu například jak mají děti u on-line výuky správně sedět, jak správně provádět jednotlivé cviky i jak se rozcvičit, a že je možné provádět cviky se zátěží, kterou naleznou doma nebo i bez zátěže. Do cvičení byla zapojena i žákyně základní školy Eliška, aby ukázala, jak cviky spolu s profesionálním hasičem Ing. Danielem Knápkem správně cvičit, a že cviky nejsou nijak náročné a zvládne je úplně každý. Tisková mluvčí Bc. Vendula Horáková v podobě moderátorky celého seriálu pak příjemně propojila cviky s reálnými zásahy hasičů. Nutno podotknout, že propojení dětí s hasiči vymyslel náš hasičský spisovatel Roman Kutálek. Vše na kameru zaznamenal a následně střihl Roman Vyčítal. Seriál velmi pozitivně přijali i učitelé tělesné výchovy na základních školách nejen v Pardubicích, ale i v celém kraji a dětem zasílali přes aplikaci Bakaláři odkazy na jednotlivé díly seriálu.

Hýbej se s hasiči – seriál, který měl v době úplného uzavření sportovišť opravdu úspěch a sledovanost. O seriálu byla i reportáž v hlavních zprávách v celostátní televizi. Nejdůležitější byla pro nás velmi pozitivní odezva právě od učitelů dětí ze základních škol napříč Pardubickým krajem. Rozhýbat se nám podařilo během lockdownu nejen děti, ale i dospělou populaci. 

Podívejte se na medailonek: https://youtu.be/AHLvU34HbGE

por. Bc.Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Hasič roku 2021

Hasič roku 2021 

Detailní náhled

Hasič roku 2021a

Hasič roku 2021a 

Detailní náhled

Hasič roku 2021-projekt roku

Hasič roku 2021-projekt roku 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem