Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V prestižní anketě Hasič roku 2015 zvítězila žena - hasička

14. 4. 2016 (Nicole Zaoralová) - Přestože v řadách Hasičského záchranného sboru ČR naleznete pouze 15% žen, jedna z nich byla včera vyhlášena Hasičem (hasičkou) roku. Stalo se tak v rámci nejprestižnější ankety pořádané ministerstvem vnitra a Hasičským záchranným sborem ČR, HASIČ ROKU, která měla letos svůj sedmý ročník.  

V této anketě odborná komise z řad hasičů volí své „NEJ“ - nejlepší velitele, zaměstnance, kolektivy, ale i „nej“ zásah loňského roku nebo projekt roku. Nejvyšším oceněním je pak právě titul Hasič roku. Tímto titulem je každoročně ozdoben příslušník, který v uplynulém roce projevil osobní statečnost nebo splnil zvláště významný služební úkol.

Až do letošního roku se jednalo o kategorii čistě mužskou. Letos se však za svůj hrdinský čin stala hasičkou roku por.Bc. Irena Piteráková, která pracuje jako operační důstojník na Krajském operačním a informačním středisku HZS Olomouckého kraje. Dne 4. července 2015 cestovala do služby na začátek své noční směny, když na silnici, po které jela, uviděla za horizontem rychle stoupající černý oblak dýmu.

Jako jeden z prvních řidičů přijela na místo dopravní nehody, kde uprostřed komunikace stálo havarované osobní vozidlo a hořelo v zadní části plamenem. Druhé havarované vozidlo stálo za krajnicí v příkopu a u něho se nacházela žena s dítětem v náručí a řidič s poraněnou nohou.

Z hořícího automobilu vystoupil muž s poraněnou rukou, ve vozidle však ještě ležela bezvládně napříč vnitřním prostorem hořícího vozidla žena, jejíž nohy ležely na sedadle spolujezdce a tělo za sedadlem řidiče. Muž byl v šoku, mluvil zmateně, opakoval stejné věty. Snažil se vytáhnout ženu z auta zadními dveřmi, které však nešly otevřít. Nebyl schopen sám ženu vyprostit, práci mu ztěžovala poraněná paže. Zadní část vozidla se ocitla v plamenech. Bc. Irena Piteráková se snažila s tímto mužem z vozidla vyprostit bezvládnou ženu předními dveřmi, což šlo jen velmi pomalu a navíc také začal hořet i vnitřní prostor vozu. Žena nekomunikovala, měla potíže s dýcháním. Bc. Irena Piteráková volala na pomoc další řidiče.

U nehody zastavil motocyklista, který společně s Bc. Irenou Piterákovou a řidičem vozu vyprostil zraněnou ženu z vozidla. Ženu přenesli a položili na chráněné místo na dno příkopu u komunikace do bezpečné vzdálenosti od hořícího vozidla hrozícího výbuchem. Během několika málo minut po vytažení ženy bylo celé vozidlo v plamenech a vlivem požáru mu začaly explodovat pneumatiky. Por. Irena Piteráková svým odvážným chováním přispěla k záchraně lidského života.

Při slavnostním večeru, který proběhl dne 13. dubna2016 v TOP hotelu si nejvyšší ocenění, skleněnou hasičskou helmu spolu s diplomem a Plaketou ministra vnitra, převzala vítězka z rukou náměstka ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a archivnictví JUDr. PhDr. Petra Mlsny, Ph.D. a generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Drahoslava Ryby. Obrovských ovací se jí pak dostalo i od celého sálu, kde bylo přes 200 účastníků.

piterakova1.jpg

piterakova2.jpg

Informace o dalších oceněných

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem