HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V předvečer prvního máje nás čekají filipojakubské ohně

Jako každý rok tak i letos, v předvečer prvního máje, se na většině míst našeho kraje rozsvítí desítky ohňů. Poslední dubnový večer patří pálení čarodějnic. Aby se filipojakubské ohně neproměnily v požár, připomínáme zásady při rozdělávání ohně v přírodě.
Co to znamená pro hasiče? Zvýšená doporučení na nebezpečí rozdělávání ohně, navýšení počtu požárů, ale také zbytečné výjezdy k domnělým požárům.
Chystáte-li se společně „oslavit" čarodějnice, tak nezapomeňte na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně a v neposlední řadě na opatrnost a nepodcenění síly ohně.
 
Před rozděláním ohně bychom měli přihlédnout na směr a sílu větru, ale i na to, kdy naposledy zem svlažily dešťové kapky. Prostor pro pálení ohně by měl být minimálně 50 m od kraje lesa. Pokud chcete pálit v blízkosti stohu, tak vzdálenost prodlužte ještě minimálně o dalších 50 metrů. Ohniště pak můžete opustit po uhašení vodou nebo zasypáním hlínou. Doutnající zbytky také mohou zapálit. Rozdělávat oheň je zakázáno ve vysoké suché trávě a bez dozoru. Velkým nebezpečím mohou být různé hořlavé kapaliny, které lidé často pro větší efekt do ohňů přilévají.
Každopádně i v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, hasiči doporučují celou akci dopředu oznámit, v našem kraji to znamená ohlásit pálení Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje – telefon 950 570 112.
Při ohlášení je třeba uvést místo a čas pálení, osobu odpovědnou za pálení včetně kontaktu na ní a také přijatá protipožární opatření. Dbát pokynů příslušníka sboru. Tímto předběžným ohlášením se zamezí zbytečným výjezdům k domnělým požárům, neboť během čarodějnic hasičům obvykle narůstá  počet planých poplachů. Opodstatněné také je se domluvit s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi.
Při „pálení čarodějnic"  nepodceňujte momentální počasí. I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy.
Bezproblémovou filipojakubskou noc přejí hasiči Pardubického kraje.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem