HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Praze se uskutečnilo 2. Mistrovství Unitop ČR policistů a hasičů v ragby 7s

V ne právě nejšťastnější den, v pátek 13. dubna, se uskutečnilo 2. Mistrovství Unitop ČR policistů a hasičů v ragby 7s. Ale protože v ragby jsou hráči zvyklí překonávat větší překážky než je datum v kalendáři, sešlo se v Centru sportu Ministerstva vnitra, na stadionu Markéta, pět týmů bojujících o vítězství. Týmy byly, až na jednu výjimku, stejné jako v předchozím ročníku. Z českých týmu to byly policisté z Prahy, policisté z Brna a pražští hasiči. Ze zahraničních týmů přijeli policisté z Paříže, se kterými od loňského roku velmi dobře spolupracujeme, a díky jejich pozvání se v loňském roce uskutečnilo historicky první zahraniční utkání českého policejního ragbyového týmu v Paříži. Posledním účastníkem byl nově založený tým maďarských policistů, vězeňské služby a hasičů.

Turnaj zahájil náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík, ředitel Centra sportu Ministerstva vnitra Jiří Beran a radní hl. m. Prahy Libor Hadrava. Poté byla k vidění spousta krásných zápasů. Z komentářů okolo sebe jsem občas slyšel, že je to moc brutální a nebezpečné. Ragby je brutální, ale ne nebezpečné. Je tvrdé a férové. Hráči se navzájem respektují, stejně jako respektují rozhodčího a pravidla hry.

Nakonec nás všechny překvapil maďarský tým, který vyhrál skupinu a postoupil do finále proti brněnským policistům. Ve velmi vyrovnaném zápase nakonec zvítězili Maďaři, kteří hned při svém premiérovém vystoupení vyhráli turnaj. Na druhou stranu bylo na první pohled vidět, že maďarské policejní ragby má vítr v zádech. Na to, že to bylo historicky první vystoupení maďarského policejního ragby, přijeli v týmovém oblečení, nových dresech a tým trénuje velšský trenér maďarského národního týmu Ritchie Williams. 

FOTO 4.jpg

FOTOGALERIE

Do Francie putují bronzové medaile, když v utkání o třetí místo porazili pařížští policisté pražské hasiče, kterým nepomohla ani fanouškovská podpora ředitele HZS Praha brig. gen. Romana Hlinovského. Konečné pořadí turnaje vypadá takto:

  1. Hungarian Law Enforcement   
  2. Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje
  3. Police Paris
  4. Hasiči Praha
  5. Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy

V rámci slavnostního vyhlášení předával bronzové medaile náměstek ředitele KŘP hl. m. Prahy plk. Petr Matějček, stříbrné medaile náměstek PP brig. gen. Martin Vondrášek a zlaté náměstek MV Jiří Zmatlík. 

Následoval třetí poločas, tradiční záležitost ragbyové komunity, kdy všichni ragbisté zůstávají spolu na jedné párty, ať jsou z jakéhokoli týmu, z jakékoli země. 

Jedinou stinnou stránkou celého turnaje bylo zranění jednoho z českých policistů, kterému osud jasně naznačil, že už není žádný mladík. Na ragby ale nezanevřel a do budoucna bude působit u policejního ragby v realizačním týmu.

npor. Ing. Ondřej Loučka

Pohotovostní motorizovaná jednotka

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy

Policie České republiky

vytisknout  e-mailem