HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Poličce se v září uskuteční cvičení HUMANITÁRNÍ POMOC 2012

Profesionální hasiči pravidelně proškolují dobrovolné hasiče 

Třetí běh kurzu praktické přípravy uspořádal HZS Pardubického kraje v prostorách Rekreačního střediska Balda u Poličky Třetí běh kurzu praktické přípravy uspořádal HZS Pardubického kraje v prostorách Rekreačního střediska Balda u Poličky
 
 
V těchto dnech byl projednán Bezpečnostní radou Pardubického kraje Plán provedení taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému a orgánů krizového řízení "HUMANITÁRNÍ POMOC 2012", které se uskuteční ve dnech 20. a 21. září 2012 v Poličce.
Cílem taktického cvičení je prověření součinnosti složek IZS, orgánů krizového řízení a dalších spolupracujících subjektů při výstavbě a provozu materiální základny humanitární pomoci na území Pardubického kraje a prověření připravenosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí (JSDHO) předurčených k plnění speciálních úkolů v ochraně obyvatelstva a vybraných humanitárních jednotek Českého červeného kříže.
           
 
Pokynem GŘ HZS ČR čj. MV-23694-1/PO-2008 z března 2008 byly vydány zásady pro zřizování a nasazení jednotek PO k plnění úkolů ochrany obyvatelstva a civilní ochrany, které jsou pro HZS krajů závazné.
            „Cílovým záměrem je, aby každá jednotka požární ochrany (JPO) byla schopna se aktivně odborně podílet na varování obyvatelstva, na evakuaci obyvatelstva, na nouzovém přežití obyvatelstva a humanitární pomoci, na označování oblastí s výskytem nebezpečných látek, na dekontaminaci postižených obyvatel nebo majetku a provádět záchranné a likvidační práce. HZS krajů bylo především uloženo zařadit do odborné základní i cyklické přípravy velitelů JPO a velitelů družstev téma ochrany obyvatelstva s tím, že v přechodném období bude příprava realizována formou specializačních kurzů, a následně vybrat JSDHO (především JPO V) k plnění některých speciálních úkolů ochrany obyvatelstva,“ říká mjr. Mgr. Ivana Pokorná, vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva HZS Pardubického kraje.
            Na základě provedené analýzy vytipoval HZS Pardubického kraje na svém území 37 JPO V, které byly v souladu s pokynem generálního ředitelství HZS ČR po projednání s jejich zřizovateli zařazeny do Havarijního plánu Pardubického kraje k plnění některých speciálních úkolů na úseku civilní ochrany a ochrany obyvatelstva (dále „předurčené JPO V“). Tyto jednotky ve složení 1+5 osob absolvují postupně odbornou teoretickou i praktickou přípravu ve specializačních kurzech, organizovaných HZS Pardubického kraje.
 
Na teoretickou přípravu navázala její praktická část ve specializačních kurzech, které organizuje HZS Pardubického kraje přímo v terénu s určením již pouze pro předurčené JPO V. Po sestavení programu praktické přípravy a dle předpokládaného časového průběhu činností na jednotlivých stanovištích bylo stanoveno 10 jednotek jako maximálně možný počet pro dvoudenní školení (pátek odpoledne až sobota dopoledne). Všech 37 předurčených jednotek tedy absolvuje praktickou přípravu ve čtyřech bězích postupně v letech 2009 až 2013.
Praktické školení bylo rozděleno do 10 tematických celků, školených na 10 stanovištích, a to práce na vodě I, práce na vodě II, záchranné a likvidační práce – zřícení budov, poskytování první pomoci, používání elektrozařízení při mimořádných událostech, zásahy na nebezpečné látky + dekontaminace, varování + evakuace + komunikace, nouzové přežití – výstavba materiální základny humanitární pomoci, protipovodňová ochrana a konečně kontejner nouzového přežití. Protože HZS Pardubického kraje nemá vlastní školicí středisko, musí hledat vhodné externí prostory,“ upřesňuje mjr. Mgr. Ivana Pokorná a doplňuje, že první běh kurzu praktické přípravy pro 10 jednotek se uskutečnil ve dnech 18. - 19. září 2009 v areálu kempu u přehrady Seč, kde bylo možno připravit i dvě stanoviště provádění záchranných prací na vodě. Do kurzu byly přizvány jednotky SDH obcí: z okresu Pardubice obce Horní Ředice a Staré Hradiště, z okresu Chrudim obec Vítanov, z okresu Svitavy obce Rozhraní a Hradec nad Svitavou a z okresu Ústí nad Orlicí obce Běstovice, Bystřec, Hrušová, Ústí nad Orlicí - Hylváty a Nekoř.  
 
Druhý běh kurzu praktické přípravy uspořádal HZS Pardubického kraje v prostoru dětského tábora Obora v Lanškrouně ve dnech 24. – 25. září 2010. Do kurzu byly pozvány požární jednotky obcí Dolní Roveň – Horní Roveň z okresu Pardubice, Kostelec u Heřmanova Městce, Morašice a Otradov z okresu Chrudim, Pustá Kamenice, Strakov, Rozhraní a Dětřichov u Moravské Třebové z okresu Svitavy a obce Letohrad – Kunčice a Lanškroun – Dolní Třešňovec z okresu Ústí nad Orlicí. Jednotka z obce Rozhraní se tentokrát omluvila včas a byla nahrazena jednotkou obce Česká Třebová – Parník.
 
Třetí běh kurzu praktické přípravy uspořádal HZS Pardubického kraje v prostorách Rekreačního střediska Balda u Poličky ve dnech 16. – 17. září 2011. Byly pozvány jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Kunětice, Svinčany a Jedousov z okresu Pardubice, z okresu Ústí nad Orlicí Horní Čermná a Řetová. Z okresu Chrudim Klešice a Chlum - Hlinsko, z okresu Svitavy pak Nedošín - Litomyšl, Nová Ves - Litomyšl a Široký Důl. Po zkušenostech z předchozích kurzů byly upraveny tematické celky. S ohledem na předurčenost jednotek byla práce na vodě sloučena do jednoho celku a byla naopak posílena problematika nouzového přežití, kdy jednotky cvičily výstavbu, vybavení a zajištění provozu materiální základny humanitární pomoci.
 
Praktickou přípravu absolvovala zatím více než 3/4 předurčených jednotek (všech členů družstva – celkem 172) s předpokladem doškolení zbývající části jednotek (8 JSDHO) v  roce 2013.
 
(vh)

vytisknout  e-mailem