HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V pekle se hasiči pořádně zapotili

V unikátní stavbě u Hlinska, která nemá po celé České republice obdoby, vyžaduje každý pohyb pozornost. Hasiči si zde při taktickém cvičení zkusili v členitém a podzemním prostředí záchranu osob.  

V podzemních prostorách Pekla u Hlinska došlo 1. listopadu v 8.55 hodin ke spuštění varovného signálu čidla oxidu uhelnatého (CO). Návštěvníci i zaměstnanci museli z důvodu nedokonalého hoření a vývinu CO volnočasové centrum ihned opustit. Evakuace návštěvníků probíhala dle evakuačního plánu. Při kontrole počtu osob bylo ale zjištěno, že chybí čtyři osoby a předpokládalo se, že zůstaly uvězněny někde v prohlídkovém okruhu.

Recepce Pekla tuto událost ohlásila na tísňovou linku 150. Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje vyhlásilo 1. stupeň požárního poplachu a na místo tak byly povolány jednotky profesionálních hasičů z Hlinska a Chrudimi a dále dobrovolné jednotky z Krouny a Hlinska. Po příjezdu hasičů na místo byl proveden průzkum a velitel zásahu zjistil od zaměstnanců volnočasového centra vzniklou situaci i počet pohřešovaných osob.

Ihned byla vytvořena průzkumná skupina hasičů, která v dýchacích přístrojích a vybavena přístrojem GAS-alert mikroklip pro měření množství nebezpečných látek, prověřila prohlídkový okruh. Po příjezdu dalších jednotek na místo byly vytvořeny další skupiny, které prozkoumávaly a vyhledávaly osoby v podzemí. Postupně byly nalezeny dvě osoby, které byly schopné s hasiči pomocí vyváděcích masek opustit podzemní prostory. Další dvě osoby byly ale v bezvědomí a hasiči je museli na nosítkách vynést do bezpečí. Hasiči v průběhu cvičení prováděli měření přístrojem a zjišťovali nebezpečné koncentrace CO a CO2.

Pohyb v tomto objektu vyžaduje pozornost, protože zde jsou umístěny vystavované předměty, podlahy a stěny nemají hladké povrchy. Stavební konstrukce jsou tvořeny dřevěnými nosníky a sloupy, kamenným zdivem a klenbami. Nejsou zde provedeny izolace proti spodní vodě, vyvěrající voda je začleněna do interiéru. Z důvodu obavy před udušením nebo otravou z několika topenišť je osazena zmiňovaná detekce a signalizace CO a CO2.

Provedení cvičení mělo za cíl seznámit jednotky hasičů se stavbou a možnými riziky. Hasiči v dýchacích přístrojích nacvičovali záchranu osob z podzemních prostor Pekla, z nichž některé utrpěly úraz padajícími konstrukcemi a jiné osoby se nadýchaly jedovatých plynů.

Dalším cílem cvičení byl nácvik evakuace osob z ohroženého prostoru i zjištění dojezdových časů zasahujících jednotek, seznámení jednotek požární ochrany se stavbou a možnými riziky a zjištění průchodnosti a funkčnosti únikových cest a nouzového osvětlení.

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem