HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V pátek 13. března se otevřou požární stanice veřejnosti

Česká asociace hasičských důstojníků vyhlásila na pátek 13. března 2015 Den požární bezpečnosti. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje tuto akci podporuje, a proto si pro širokou veřejnost připravil Den otevřených dveří na téměř všech požárních stanicích profesionálních hasičů v našem kraji (uzavřena zůstane pouze požární stanice Šumperk, která se v současnosti připravuje k demolici).  

Konkrétní časy otevření požárních stanic najdete >> zde <<.

Datum pátku 13. nebylo zvoleno náhodně, ale je již tradicí, že se hasiči pokouší pátek 13. zlomit pověru nešťastného dne. Přijďte se proto podívat, jak pracují profesionální hasiči, jakou používají při zásahu techniku a co všechno musí správný hasič umět. Určitě se také dozvíte spoustu rad preventivního charakteru, letos bychom se rádi zaměřili na osvětu týkající se detektorů požárů a nebezpečných plynů.

Kromě otevřených stanic budou v pátek 13. března 2015 hasiči také kontrolovat průjezdnost ulic a sídlišť velkých měst. Zásahovými vozidly se proto v pátek 13. března (nebo některý jiný den) hasiči vydají do ulic zejména velkých měst Olomouckého kraje a budou kontrolovat průjezdnost. Špatně parkující řidiči za přední sklo dostanou leták, který obsahuje zásady a rady, kterými by se měli řidiči, cyklisté a chodci řídit, aby se hasiči mohli vždy k zásahu dostat bez problémů.

Šternberští hasiči už průjezdnost ulic kontrolovali. A jak to dopadlo?

Kontrola průjezdnosti komunikací a kontrola nástupních ploch pro požární techniku proběhla ve Šternberku ve středu 4. března 2015. V průběhu kontroly průjezdnosti komunikací hasiči zjistili, stejně jako každoročně, problémy v ulicích Zahradní, Pod Mýtem, Ořechová a Dřevařská. Problémy v těchto lokalitách jsou dané malou šířkou komunikace. Hasiči při kontrole zažili i komické situace: „Když jsme v ulici Pod Mýtem upozornili řidiče vozidla, že jeho vozidlo znemožňuje průjezd požární techniky, podivil se a prohlásil: ,Netušil jsem, že tudy zrovna teď pojedou hasiči.´ Podobný případ se stal v Oboře. Zde jsme opět narazili na zaparkovaná vozidla, která znemožňovala průjezd požární techniky. Po upozornění řidič vozidla přeparkoval, ale k našemu údivu se na původní místo znovu vrátil, jen co hasičská cisterna zajela za roh,“ popsal kontrolu průjezdnosti velitel požární stanice Šternberk Lubomír Grézl. Naopak kontrola nástupních ploch pro požární techniku dopadla na výbornou, hasiči nezjistili ani jeden přestupek.

Pro všechny, kteří berou na lehkou váhu zachování průjezdnosti komunikací, doplňuje velitel šternberské stanice: „Uvědomte si, že vy i vaši blízcí, příbuzní a známí můžete jednou potřebovat pomoc nejen hasičů, ale i ostatních složek integrovaného záchranného systému, a právě vámi špatně zaparkované vozidlo může způsobit pozdní příjezd těchto složek, což může mít fatální následky zpočátku banální záležitosti.“

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

prujezdnost_sternberk

prujezdnost_sternberk 

Detailní náhled

prujezdnost_sternberk

prujezdnost_sternberk 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem