HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V ostravském Hasičském muzeu byli obdarovávaní jedničkáři i polští turisté

... i předškoláci 

Dvě desítky jedničkářů z Ostravy a Moravskoslezského kraje dosud využily dárkový červenec v Hasičském muzeu města Ostravy, které od jeho otevření v roce 2005 provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. V muzeu se také zvýšila během dnešních chladných a deštivých dnů návštěvnost.
muzeumjednickariPolaciOstrava (5).JPG
 
Muzeum již po sedm let úspěšně zachovává tradici oceňování premiantů do 15 let, včetně jejich dospělého doprovodu, který má určitě na výborných známkách ratolestí nemalý podíl. Na přelomu ledna a února – po pololetním vysvědčení – mají jedničkáři vstup do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze zdarma – a dospělý doprovod poloviční než obvykle.
 
A o letních prázdninách muzeum tuto výhodu opět rozšířilo od konce června až na celý červenec, aby sem mohli zavítat i ti školáci, kteří odjeli ihned po obdržení vysvědčení na prázdniny mimo Ostravu. Stačí jen přinést a ukázat průvodcům originál či kopii čerstvého vysvědčení.
 
K bezplatné návštěvě dostanou i letos v létě jedničkám menší dárky s hasičskou a ostravskou tematikou (ty poskytlo město Ostrava). Počty jedničkářů, kteří už byli takto oceněni, se dá počítat na stovky. Někteří z nich docházejí do muzea opakovaně – po každém vysvědčení.
 
Například v úterý 17.7.2012 dopoledne přišlo hned několik skupin dětských návštěvníků s dospělým doprovodem – z Ostravy, Hlučína i z polské části Těšínska. Vedle všech exponátů, na které si mohli sáhnout, je zaujala (a zřejmě i dospělé) plně funkční a silně výkonná ruční siréna z období 40. a 50. let minulého století. A také menší ruční stříkačky, na nichž si mohly děti z Moravskoslezského kraje i Polska nasucho zapumpovat.
 
Vysvědčení se samými výbornými nikdo z nich nepřinesl, ale byli zde i chlapci (dvojčata v černých tričkách s hasičskou tematikou) profesionálního hasiče z Hlučína, kteří v září nastupují do první třídy základní školy. Tak snad již na konci ledna 2013 – po svém prvním vysvědčení - budou moci do ostravského hasičského muzea přijít zadarmo…
 
Hasičské muzeum bylo otevřeno v květnu 2005 a je v Moravskoslezském kraji dosud jediné svého druhu. S podporou města Ostravy jej provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Muzeum již navštívilo bezmála 40 tisíc osob, nejvíce během tradiční květnové muzejní noci – letos to bylo téměř 2000 malých a velkých návštěvníků, loni a předloni ještě více.
 
Muzeum je i přes skromné prostředky na reklamu stále známější a jeho obliba pomalu, ale jistě roste. Někteří nadšenci z řad dospělých i dětí (včetně jedničkářů) ho již navštívili několikrát. Další informace lze nalézt na domácí stránce krajského hasičského sboru www.hzsmsk.cz, nebo přímo na http://muzeum.hzsmsk.cz

Další foto z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/56859-v-ostravskem-hasicskem-muzeu-jsou-obdarovavani-jednickari-i-polaci/

vytisknout  e-mailem