HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V noci shořela chata Tesák v okresu Kroměříž. Aktualizace

(29. 1. 2022) U požáru chaty Tesák v okresu Kroměříž zasahovalo 16 jednotek hasičů. 

Hlášení o požáru jednoho z ikonických míst Hostýnsko-vsetínské hornatiny jsme přijali v 01:34 hodin. V době požáru byli v budově dva muži. Požár zjistil jeden z nich, když se vracel z kotelny. Upozornil druhého muže, že z jednoho pokoje vychází dým. Před naším příjezdem začal jeden z mužů provádět hasební práce s jedním hasicím přístrojem. V hašení ale pro silné zakouření vnitřních prostor nepokračoval a spolu s druhým mužem budovu opustili. Následně ještě vypnuli elektrický proud a uzavřeli přívod LPG u tlakových nádrží, které jsou ve vzdálenosti asi 15 metrů od hořící budovy.

Oba muže prohlédl lékař Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje a následně je propustil.

K hořící chatě jsme museli jet opatrně, protože cesta byla namrzlá. V době našeho příjezdu už hořela střecha a část podkroví. K uhašení jsme nasadili několik útočných proudů vody.  Byla nasazena i výšková technika. Vzhledem k rozšíření požáru nám brzy začala docházet voda. Po domluvě se správcem vodovodního řadu byla zřízena dvě odběrní místa v Bystřici pod Hostýnem. Voda byla na místo požáru dopravována kyvadlově.

Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu.

Asi po hodině hašení se začaly bortit stropy a částečně obvodová konstrukce. Velitel zásahu si vyžádal spolupráci se Záchranným útvarem Hasičského záchranného sboru České republiky – sídlo Hlučín, protože se zbortila plechová střecha, která zakryla místo požáru. Nemůže proto provádět účinné hašení požáru. Dále byla velitelem zásahu vyžádána spolupráce se Správou a údržbou silnic Kroměříž, která by v pravidelných intervalech udržovala silnici mezi Bystřicí pod Hostýnem a Tesák sjízdnou.

Stravu a občerstvení zajistila jednotka dobrovolných hasičů z Rajnochovic.

Na místo požáru se dostavil řídící důstojník kraje, který si převzal velení.

Vzhledem ke škodě, která bude větší jak 5 milionů korun, na místě pracovali vyšetřovatelé hasičů z územního odboru Kroměříž a krajského ředitelství Zlín ve spolupráci s Policií České republiky. Další šetření by mělo probíhat dnes v odpoledních hodinách.

Příčina vzniku požáru a výše škody jsou prozatím v šetření.

U požáru zasahovaly tyto jednotky:

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje z požárních stanic Bystřice pod Hostýnem, Kroměříž, Holešov, Vsetín a Valašské Meziříčí.

Sbor dobrovolných hasičů obcí Chvalčov, Bystřice pod Hostýnem, Hošťálková, Podhradní Lhota, Kunovice, Kašava, Jablůnka, Držková, Loukov, Rajnochovice a Slavkov pod Hostýnem.

Aktualizace, 29. 1. 2022 v 18:20 hodin

Na místě požáru pracovali příslušníci záchranného útvaru z Hlučína, kteří zpočátku odstraňovali stavbu podle požadavků vyšetřovatelů. Vyšetřovatelé využili k získání informací z požářiště i výškovou techniku. Příčina vzniku požáru zůstává i nadále v šetření.

Poslední jednotka hasičů odjela z místa požáru v 17:43 hodin.

Požár způsobil škodu v předběžné výši 12 milionů korun.

K zranění osob nedošlo.

Aktualizace, 31. 1. 2022 v 7:35 hodin

Šetřením byly stanoveny dvě verze příčiny vzniku požáru, a to technická závada na elektroinstalaci a technická závada na elektrickém spotřebiči.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem