HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Moravském krasu se zasekla lanovka. Hasiči nacvičovali záchranu turistů

Čtvrtek, 12. prosince 2019 - Na dvě desítky hasičů se v pondělí účastnily výcviku na kabinové lanové dráze spojující Punkevní jeskyně a propast Macochu v Moravském krasu. Cílem byla záchrana osob ze zaseknutých kabinek lanovky. 

Na lanové dráze cvičí jihomoravští hasiči každý rok. Letos si vyzkoušeli záchranu osob bez využití vrtulníku Policie ČR. Všech třiadvacet turistů tak museli ze dvou kabinek spouštět na zem. Tím však záchranná akce nekončila. Vzhledem k tomu, že tato lanovka je nejstrmější v České republice, odpovídá tomu i terén pod ní. Úkolem hasičů proto bylo také zajištění bezpečného sestupu turistů ze skalnatého a strmého svahu.

Výcvik prokázal, že efektivnější záchrana osob je s využitím vrtulníku, který je schopný pojmout současně několik zachraňovaných a rychle je transportovat do bezpečí. Výrazně se tak zkracuje čas celé operace.

Akce se účastnili hasiči-lezci z územních odborů Brno-město a Blansko. Jako turisté posloužili předem domluvení figuranti převážně z řad příslušníků a zaměstnanců hasičského záchranného sboru.

Součástí akce bylo i cvičné slanění a následný výstup po laně z hloubky 120 metrů uvnitř propasti Macocha.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem