Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Litoměřicích představí Hasičský záchranný sbor svojí nejstarší i nejmodernější techniku

4. června 2014 (Nicole Zaoralová) V rámci Hasičských slavností, které proběhnou ve dnech 6. – 7. června 2014 v Litoměřicích, se rozsáhlou expozicí představí i Hasičský záchranný sbor ČR, který je zároveň jedním z pořadatelů.  

Na výstavišti Zahrada Čech si budou moct návštěvníci v pavilonu „K“ prohlédnout jednak techniku, která přijede z Expozice požární ochrany ve Zbirohu a je často až 200 let stará, tak techniku, kterou hasiči pořídili v loňském roce ze strukturálních fondů EU nebo speciální techniku, kterou disponuje Záchranný útvar HZS ČR.
 
K vidění tak bude například dvounápravová ruční zápřahová stříkačka z roku 1910, historická parní stříkačka, ponosná smyková sříkačka nebo celodřevěná koňská tříkačka z roku 1820.
 
Nejmodernější techniku bude reprezentovat například potápěčský automobil, obojživelné pásové vozidlo „Bobr“, pásový záchranný automobil Hägglunds, nakladač Bobcat, vyprošťovací tank nebo traktorbagr Huddig. Mnohá z této techniky byla nasazena například loni při červnových povodních.
 
Během pátku a soboty čeká na ty, kteří zavítají do pavilonu HZS ČR mnoho zajímavých ukázek, soutěže a kvízy pro děti i spousta hezkých cen pro všechny šikovné malé návštěvníky.
 
Unikátní ukázku zásahu s ruční zápřahovou stříkačkou si připravili členové sdružení Naše hasičská minulost. Jedná se o cvičení, které je přesně secvičeno podle metodiky vydané Zemskou ústřední hasičskou jednotou v roce 1899.
 
Na sobotní večer jsou připraveny ukázky speciální techniky sloužící hasičům pro zásahy na vodě. Na Lodním náměstí budou probíhat ukázky Slavnostní tečkou celých slavností je pak hasičská hudební fontána, kdy po vzoru Křižíkovy fontány, stříká podle předem pečlivě připravené choreografie.
 
Na Hasičských slavnostech bude k vidění technika Záchranného útvaru HZS ČR, HZS Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Středočeského a Jihočeského kraje, dále HZS hl.m. Prahy a HZS Kraje Vysočina.
 
Expozici HZS ČR na výstavišti Zahrada Čech a organizační pomoc zajišťuje MV – generální ředitelství HZS ČR.
 
Více o celé akci, kterou pořádá Sdružení pro obnovu a zachování historických hasičských tradic, se dozvíte na webových stránkách www.hasicsketradice.cz.
 
 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem