HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Citicích začal hořet opuštěný dům, zapálili ho sami hasiči

HZS Karlovarského kraje pomáhal s unikátním testem, který zkoumal rozvoj požáru ve větších objektech. Na testu se kromě hasičů podíleli odborníci ze skotské univerzity, švédského výzkumného ústavu a z ostravské vysoké školy. 

Cílem projektu bylo ověřit matematický model rozvoje požáru ve vybraném objektu. Výzkumníci v třípodlažní budově v areálů bývalého dolu v Citicích u Sokolova rozmístili stovky nejrůznějších čidel a senzorů, které během požáru zaznamenávali vše od teplot, intenzity šíření, tepelných toků ale například i radiaci. Do objektu navezli sedm tun vyschlého dřeva, které mělo simulovat vnitřní vybavení. Průzkum měl vyhodnotit stádia požáru v průmyslových objektech či administrativních budovách větších rozměrů. Samotného zapálení se ujal zástupce HZS Karlovarského kraje. Z počátku se požár nešířil dle předpokladů. Před samotným spuštěním testu výzkumníci odstranili všechna okna, dovnitř tak byl sice zajištěný dostatečný přísun vzduchu, zároveň ale příliš otevřený prostor neumožnil kumulaci teplot v místě požáru a tím i jeho šíření. Po opětovném zakrytí oken již test pokračoval dle očekávání, tedy uvnitř domu se prudce zvyšovala teplota a oheň postupně zasáhl všechny hořlavé materiály. Výzkumníci nyní budou vyhodnocovat všechny získané poznatky a naměřené hodnoty a srovnávat je s matematickými modely rozvoje požáru. Výsledky poslouží pro zlepšení požární bezpečnosti a odolnosti staveb podobného typu. Vybraný objekt v Citicích byl pro pokus vhodný především svou rozlohou, členitostí, ale i požitými materiály pro jeho stavbu. V minulosti se několikrát změnilo využívání tohoto domu, byla zde truhlárna, kotelna i briketárna. Z tohoto důvodu se v objektu nachází různé druhy stavebních konstrukcí, které jsou zajímavé z hlediska požární zkoušky i testování konstrukcí požárního namáhání.
Na testu se podíleli The University of Edinburgh, BRE Centre for Fire Safety Engineering, Engineering and Physical Sciences Research Council a Challenging RISK ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, a švédské výzkumné organizace SP, Hasičský  záchranný sbor Karlovarského kraje, Fakulta bezpečnostního inženýrství, VŠB-TU Ostrava, “TMV SS” spol. s r.o. a Majaczech.
 
Fotogalerie ZDE:

vytisknout  e-mailem