HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V chrastecké škole dnes dopoledne hořelo, naštěstí jen cvičně

Děti ze základní školy si po cvičení měly možnost prohlédnout hasičskou technikuDěti ze základní školy si po cvičení měly možnost prohlédnout hasičskou techniku
Dnes, ve čtvrtek 19. dubna, v 8.40 hodin došlo v kabinetu informatiky ve druhém nadzemním podlaží Základní školy v Chrasti k požáru. Ve vedlejší počítačové učebně zůstalo uvězněných 21 žáků s učitelkou. Plameny zcela odřízly únikovou cestu a na pomoc museli přijet hasiči.
            Takový byl námět taktického cvičení, které se dnes uskutečnilo v Základní škole Chrast.
Po příjezdu hasičů na místo byla již téměř celá škola evakuována a hasiči se tak moli soustředit zejména na záchranu uvízlých dětí v počítačové třídě. Početní kontrolou bylo zjištěno, že chybí ještě čtyři osoby. Hasiči se rozdělili do čtyř skupin a v dýchacích přístrojích začali prohledávat budovu školy. Průzkumná skupina zjistila, že hoří v kabinetu počítačové učebny a požár se rozšířil do chodby. Hasiči nasadili potřebné proudy k likvidaci požáru. Jelikož došlo k zakouření chodby, bylo rozhodnuto o zřízení vnější zásahové cesty pomocí výškové techniky. Kouř rychle zaplnil celé druhé nadzemní podlaží školy. Všech uvězněných 22 osob bylo pomocí výškové techniky zachráněno.
Hledané čtyři osoby byly postupně nalezeny a z budovy zachráněny. První osoba byla nalezena v kotelně školy bez známek zranění, ale se známkami stresového jednání a paniky. Hasiči osobu vyvedli mimo nebezpečí. Další osoba byla nalezena na chodbě ve druhém podlaží v bezvědomí. Tady hasiči uložili zraněnou osobu do nosítek, podali jí kyslík, vynesli z požárem zasažených míst a předali do péče zdravotníkům. Nasazena byla přetlaková ventilace k odvětrání zakouřených prostor. Třetí osobu hasiči nalezli ve staré budově školy a vyvedena byla pomocí vyváděcí masky. Čtvrtá osoba byla nalezena na půdě a zcela bez zranění.
Požár hasiči zlikvidovali, velitel zásahu požádal zástupce města o umístění žáků do náhradních prostor a na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů.
 
Cílem cvičení hasičů bylo seznámit se s problematikou a charakterem objektu Základní školy v Chrasti. Ověření dostupnosti výškové techniky, prověření nástupních ploch, evakuace osob a v neposlední řadě vyhledávání osob v neznámém objektu.
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem