Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Brně budou jednat nejvyšší představitelé českých a slovenských hasičů

7. 11. 2014 (Nicole Zaoralová) - Ve dnech 11. a 12. listopadu 2014 proběhne v Brně setkání nejvyššího vedení Hasičského záchranného sboru ČR a Hasičského a záchranného zboru SR. Ke společnému jednání o vzájemné spolupráci zasednou generální ředitel HZS ČR, brig. gen. Drahoslav Ryba, prezident HaZZ SR gen. Alexandr Nejedlý, jejich náměstci a krajští ředitelé obou republik. Za obě strany se jednání zúčastní i předsedové odborových svazů. 

Brig. gen. Drahoslav Ryba bude hovořit zejména na téma čerpání prostředků z evropských fondů a představí projekty s tím spojené, včetně plánovacího období 2014+. Za českou stranu bude dále prezentováno vytvoření Fondu zábrany škod a využití prostředků z něho. Právě Slovensko bylo velkou inspirací při tvorbě legislativy pro tento fond. Z oblasti požární prevence bude představena například kontrolní činnost a zjišťování příčin vzniku požárů.
 
Ze strany slovenské delegace zazní témata týkající se protipovodňové ochrany, prevence a připravenost na změnu klimatu a představen bude také národní projekt v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Dále si účastníci vymění poznatky ze "zajímavých" zásahů. Hasičské vedení se vrátí k rozboru lesního požáru u Bzence v květnu 2012, kde zasahovali i hasiči ze Slovenska, nebo sesuvům půdy, které byly letos na Jižní Moravě
 
Vzhledem k tomu, že se setkání představitelů obou zemí uskuteční v areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, bude jednání zpestřeno ukázkami výcviku hasičů.
 
Chybět nebudou ani pohledy na naplňování společného memoranda za obě strany. Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a Ministerstvo vnitra SR - Prezidium Hasičského a záchranného sboru v této dohodě deklarují vůli spolupracovat v mnoha oblastech – nejen při likvidaci následků mimořádných událostí, ale i při výměně zkušeností z preventivně výchovné činnosti, zjišťování příčin vzniku požárů, stavení prevence, odborného vzdělávání či přípravy projektů spolufinancovaných ze strukturálních fondů EU.
 
V posledních letech si čeští a slovenští hasiči vypomohli hned několikrát. Například při lesním požáru u Bzence, kdy slovenští hasiči přijeli na pomoc do Česka, slovenský odřad pomáhal v Česku i při povodních v roce 2013. Naopak Česká republika vyslala svoje dva odřady s velkoobjemovými čerpadly na Slovensko při povodních v červnu roku 2010.  
 
Více o Hasičském a záchranném zboru SR naleznete na www.hazz.sk
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem