HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Užitečný projekt Hasík oslavil dosažení kulatého počtu lektorů

Malí absolventi již příkladně hlásí požáry... 

O uplynulém víkendu (12.-13.11.2011) se rozrostly řady instruktorů projektu „Hasík CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva“ o dalších 26 absolventů, kteří zdárně absolvovali instruktorský kurz. Jeho závěrečná část se konala na hasičské stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve Frýdku-Místku.
Hasikinstruktori2011 (10).JPG
 
Tentokrát byl ale kurz přece jen trošku slavnostnější než obvykle. Mezi účastníky se totiž nacházel již 800. absolvent kurzu v rámci celé ČR a 300. absolvent z Moravskoslezského kraje. Logem a symbolem projektu, který je nejvíce rozšířen právě v Moravskoslezském kraji, je zelený dráček Hasík.
 
Konkrétní jména dvou „jubilejních“ instruktorů nejsou na tomto místě zase až tak důležitá. Jde o dva z celé řady těch, kteří se ve svém volném čase snaží předávat dětem na základních školách důležité informace z oblasti prevence před vznikem mimořádných událostí, a tím přispět k ochraně zdraví a životů nejen právě dětí, ale i jejich rodinných příslušníků, sousedů a ostatních spoluobčanů.
 
Například v Moravskoslezském kraji již prošly za šest let trvání projektu Hasík rukama instruktorů (hlavně z řad profesionálních a dobrovolných hasičů) desetitisíce žáků základních škol. Těch je v našem kraji zapojeno do tohoto vzdělávání více než 280 – a ve všech okresech kraje.
 
Instruktoři obvykle navštěvují (po domluvě s vedením školy) vždy každou druhou a šestou třídu na základní škole. Formou hry (mimo školní lavice) se mladší děti učí zvládat základní věci – přestat se bát hasičů v uniformách, upozornit voláním „hoří“ na požár, volat správně na linku tísňového volání 150 a 112, jak se správně chovat při požáru, jaké jsou hasicí přístroje a na které látky je můžeme použít, až po zvládnutí menších popálenin. Výuka šesťáků je samozřejmě trochu náročnější, spíše formou besedy.
Hasikinstruktori2011 (11).JPG
 
 
I druháci nahlašují požáry…
 
A celý projekt má v Moravskoslezském kraji i hmatatelné výsledky (pokud nehovoříme „jen“ o zodpovědnějším chování dětí). Již několikrát malí absolventi kurzu Hasík oznámili na tísňové linky hasičů, že zpozorovali požár a poskytli hasičům správné informace.
 
Připomeňme si například duben 2008 v Krnově (okres Bruntál), kdy začaly v panelovém domě hořet dřevěné sklepní kóje. Ze sklepů vycházel hustý dým, kterého si všimli dvě děti (děvče a chlapec) ze druhé třídy ZŠ, „absolventi“ Hasíka. Nezaváhali a během chvilky našli telefonní budku, kde vytočili číslo 112. Požár včas a správnou formou ohlásili. Přivolaní hasiči požár rychle uhasili, nikdo nebyl zraněn a škoda byla malá.
 
 
Jiný případ se stal letos v květnu ve Studénce (okres Nový Jičín), kde opět nahlásil požár – tentokrát kuchyně ve vlastním bytě - žák druhé třídy ZŠ. I původcem požáru byl zmiňovaný chlapec. Ráno před odchodem do školy si přihříval polévku v kastrůlku na kombinovaném sporáku. Aby si nepopálil ruce, sundával horký kastrůlek z plynového hořáku pomocí utěrky. Ta však vzňala a spadla na podlahu. Chlapec duchapřítomně uchopil druhou utěrku a plácáním uhasil požár první utěrky i počáteční požár koberce. Pak ihned zavolal hasiče.
 
Zachoval se přesně podle instrukcí školitelů – počáteční požár uhasil a vše ihned oznámil na tísňovou linku hasičů, jejíž číslo se učí zapamatovat právě druháci. Do příjezdu hasičů čekal před domem, hasiče dovedl do bytu a „vše“ jim ukázal. Požárem způsobená škoda byla díky pohotovému zásahu školáka opět velmi malá.
 
Preventivně výchovný program pro děti Hasík CZ - "Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva" společně realizují Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje a občanské sdružení Citadela Bruntál. Více informací je na: http://www.hzsmsk.cz/index.php?ID=2012 a na www.hasik.cz
---
Další foto z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/48934-kurz-hasik-oslavil-dosazeni-kulateho-poctu-lektoru/

vytisknout  e-mailem