HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uzamčené vchodové dveře můžou v případě požáru ohrozit nájemníky

Zamykání vchodových dveří do obytných domů…v dnešní době není neobvyklým jevem, že se uzamykají vchodové dveře do domu, a to i přesto, že jsou dveře vybaveny kováním ve složení „zvenku koule - zevnitř klika“.  

Lidé to dělají z pochopitelných důvodů, chtějí tím znemožnit nebo alespoň zkomplikovat přístup nežádoucích osob do domu.
 
Ale co v případě, že v domě vypukne požár a jediné únikové cesty z hořícího pekla jsou uzamčeny na klíč? Vchodové dveře obytného domu jsou brány jako úniková cesta, a proto jsou na tyto dveře kladeny požadavky z hlediska snadného a rychlého průchodu při evakuaci, nesmí bránit evakuaci osob ani zásahu požárních jednotek.
Hasiči mají v případech uzamčených dveří ztíženou práci. Přesto, že se může jednat o malý požár, může dojít k velkému vývinu kouře a ohrožení nájemníků uvnitř domu. Hasiči pak musí použít k evakuaci výškovou techniku a lidi zachraňovat ze žebříků a plošin nebo musí složitě rozbíjet uzamčené vchodové dveře a tím ztrácejí drahocenný čas při záchraně lidských životů.
 
Pokud se nájemníci dohodnou a vchodové dveře se rozhodnou zamykat, pak by tyto dveře měly být opatřeny speciálními bezpečnostními zámky (např. elektronickým zámkem na čipové karty) a v případě evakuace osob by se dveře samočinně odblokovaly a otevíraly bez dalších opatření. Takové řešení si nepochybně vyžádá instalaci elektronického systému detekce požáru ve všech prostorách domu s doprovodnou funkcí odblokování dveří, zajištění napájení zařízení ze dvou na sobě nezávislých zdrojů a dalšími aspekty, které jsou na taková zařízení kladeny právními a technickými předpisy. V žádném případě by vchodové dveře neměly být provedeny systémem „koule zvenčí – koule zevnitř“, jak doporučují některé internetové odpovědny. Při tomto způsobu se každá návštěva musí osobně vyzvednout u vchodu a vyprovodit i při odchodu.
 
Uzamykání dveří, jako druh „ochrany“ domu, může mít i právní důsledky. Podle zákona o požární ochraně může být tento způsob kvalifikován jako porušení povinnosti uživatelů prostorů chodeb obytného domu (fyzických osob) vytvářet v prostorách, které užívají, podmínky pro rychlé zdolání požáru a pro záchranné práce. Je-li uzamykání vchodových dveří přijato sdružením nájemníků (právnické osoby) jako standardní forma provozního režimu dveří na únikové cestě, lze takové jednání kvalifikovat jako porušení povinnosti vytvářet podmínky pro hašení požárů a záchranné práce.

vytisknout  e-mailem