HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Už od čtvrtku 28.6. dárky ostravského Hasičského muzea pro jedničkáře

Až do konce července... 

Od čtvrtečního rána 28.června 2012 až do konce července mohou jedničkáři do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze zdarma. Muzeum je chce odměňovat – jako v předchozích letech. K bezplatné návštěvě dostanou premianti do 15 let přidány tradičně menší dárky s hasičskou a ostravskou tematikou (ty poskytlo město Ostrava). Rodiče (či jiný dospělý doprovod) úspěšných žáků, kteří se určitě podíleli na výborných pololetních výsledcích dětí, budou mít vstup do expozic muzea za poloviční cenu.
 
muzeumjednickariOstrava (12).JPG
      
Jedničkáři z celé ČR, kteří donesou a ukážív muzeu originál či kopii čerstvého pololetního vysvědčení, mohou přijít sami či s doprovodem už ve čtvrtek 28.6. ráno od 9:00 hodin. Muzeum v Zákrejsově ulici za přívozským katolickým kostelem má otevřeno v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hodin, v sobotu, neděli a ve státní svátky vždy od 9:00 do 13:00 hodin. Pondělí je zavírací den.
 
K dispozici budou premiantům dva zkušeni průvodci, dlouholetí hasiči, kteří jistě nezapomenou dávat zvídavé otázky z požární ochrany. Tradici odměňování jedničkářů zavedlo muzeum už krátce po otevření před sedmi lety. Na přelomu ledna a února to bývá jen po několik dní, po závěrečném vysvědčení to obvykle bývá konec června a celý měsíc červenec, aby mohli být odměněni i ti jedničkáři, kteří ihned po získání vysvědčení odjeli na prázdniny.
 
Jedničkáři si budou moci vyzkoušet ruční poplachovou sirénu z období druhé světové války, moderní zásahovou přilbu, osahat vyprošťovací techniku, kterou hasiči používají u dopravních nehod, a také si budou moci zapumpovat na funkčních ručních stříkačkách z konce 19. a začátku 20. století.
 
Premianti si budou moci také vyzkoušet práci operátora hasičů díky zcela funkčnímu pracovišti operačního střediska v prvním patře. Jde o věrný model pracoviště, které dnes používají operátoři složek IZS v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje v centru Ostravy.
 
Návštěvníky může nalákat také lezecká expozice s několika věrnými figurínami – přibližuje záchranu osob hasiči-lezci ze studny, ze stromu a travers hasičského záchranáře se zachraňovaným dítětem. Jde o dynamickou ukázku, děti si budou moci „zatahat“ za lana a transportovat hasiče i zachraňované.
 
Hasičské muzeum bylo otevřeno v květnu 2005 a je v Moravskoslezském kraji dosud jediné svého druhu. S podporou města Ostravy jej provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Muzeum navštívilo bezmála 40 tisíc osob, nejvíce během tradiční květnové muzejní noc – letos téměř 2000 malých a velkých návštěvníků.
 
Muzeum je i přes skromné prostředky na reklamu stále známější a jeho obliba pomalu, ale jistě roste. Někteří nadšenci z řad dospělých i dětí (včetně jedničkářů) ho již navštívili několikrát. Další informace lze nalézt na domácí stránce krajského hasičského sboru www.hzsmsk.cz, nebo přímo na http://muzeum.hzsmsk.cz

vytisknout  e-mailem