HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Už 46 hodin zasahujeme u požáru v Kunvaldu

Pravděpodobně nedbalost při svařování stojí za požárem zemědělského družstva v Kunvaldu.  A bohužel, ještě nekončíme a stále v Kunvaldu zasahujeme. Profesionální i dobrovolné jednotky hasičů zasahují v Kunvaldu již 46 hodin (k pondělní 12. hodině) a požár stále není zlikvidován.

Od nás už víte, že velmi náročný zásah pokračoval celou neděli a některé jednotky hasičů jsou na místě i nyní. Uvnitř byl ustájen dobytek – asi 25 kusů býků a 25 ks krav. Všechna zvířata byla bezpečně umístěna v jiné stáji.

Hořelo zejména ve střešních prostorách. Požár střechy se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po dvou hodinách od ohlášení události na operační a informační středisko hasičů. Uvnitř objektu byla uskladněna sláma v rolích. Hasiči museli postupně po celý víkend hasit balíky, vyskladňovat je a odvážet na pole a tam provést dohašování.

„Těch balíků je tam snad více než sto. Každý má v průměru asi tak 1,5 metru. Na slámu popadala střešní krytina v podobě tašek a eternitu. Největší problém u zásahu je právě vyskladňování balíků slámy. Další komplikací byl docela silný vítr, který o víkendu v tomto místě panoval,“ vyjmenovává komplikace u požáru plk. Ing. Libor Dušek, ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí a dodává, že je to jeden z nejnáročnějších zásahů v letošním roce na Orlickoústecku. Zásah je také náročný v tom, že hasiči musí zasahovat v dýchací technice.

Dále bylo nutné odřezávat krovy a majitel objektu spolu s hasiči zařídil techniku na pomoc s likvidací požáru. Jednalo se o bagr s ocelovými koly a speciálními kleštěmi (drapáky). Pro všechny nasazené zasahující hasiče je po celou dobu zásahu zařízen pitný režim a zajištěna strava z jídelního přívěsu. Škoda je stále předběžně vyčíslena na 5 milionů korun.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár Kunvald1

požár Kunvald1 

Detailní náhled

požár Kunvald4

požár Kunvald4 

Detailní náhled

požár Kunvald5

požár Kunvald5 

Detailní náhled

požár Kunvald8

požár Kunvald8 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem