HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uvařte si a neuhořte!

18. 7. 2018 - (Ivana Svitáková) - Dne 18. července 2018 je to přesně 165 let, kdy byla vydána „Vyhláška o zřízení hasičského sboru“ na území hlavního města Prahy, prvního profesionálního hasičského sboru českých zemí. K připomenutí si tak významného výročí pro pražské hasiče připravil odbor prevence HZS hl. m. Prahy originální knihu „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“. Podle našich receptů se dobře najíte a dodržením našich rad budete v bezpečí! 

Z historie pražských hasičů – hasiči ohně

Na území Prahy se od roku 1821 radní města snažili řešit problematiku boje s ohněm zřizováním požární hlídky, tzv. požární zálohy.  Ve staroměstském obecním dvoře se vždy večer shromáždil určitý počet tovaryšů různého řemesla. Měli tam vyhrazené místnosti, kde držívali požární pohotovost od listopadu do konce dubna, a to od páté hodiny odpolední do šesté hodiny ranní. Od května do konce října sloužili od osmé hodiny večerní do ranního rozednění. Bylo přesně určeno, kolik tovaryšů má to které řemeslo vyslat. Nad tím bděl komisař a dozorčí úředníci. Byly zpracovány plány výcviku, ale dalo to pořádnou práci a mnoho starostí a nesnází, aby požární záloha dobře fungovala. Jejich základ tvořili členové cechu kovářského, zámečnického a zvonařského. Od těchto lidí se očekávalo, že se svých povinností zhostí dobře.

V Praze se začal rozrůstat průmysl a tak není divu, že sílily hlasy požadující zřízení placeného hasičského sboru. V březnu 1853 magistrát rozhodl, že bere do vlastní režie úklid ulic.

23. března 1853 – vydání zprávy o zřízení sboru pro čištění ulic a požární ochranu na Malé Straně.

18. července 1853 – vydání Vyhlášky o zřízení hasičského sboru - pražská obec zřídila sbor městských čistitelů ulic a hasičů ohně.

16. srpna 1853 – přijato 30 metařů jako zaměstnanců obce, osm lidí bylo vycvičeno na obsluhu stříkačky, ostatní jako pomocníci při hašení.

(zdroj Historie pražských hasičů, HZS hl. m. Prahy , npor. Milan Krchov, 2001)



 

165 let chráníme Prahu   
http://165.hasicipraha.cz/


Oheň a příprava pokrmů, hasiči a likvidace požárů

Oheň je často spojen s přípravou jídla a likvidace požáru se zásahem hasičů. V knize je propojena příprava pokrmů s radami právě z oblasti požární ochrany.

„Desítky let se vyvíjí profesionalita hasičů, kteří musí reagovat na pokrok doby. Vývoj se v neposlední řadě dotýká také systému požární prevence. Kniha, kterou odbor prevence připravil, reaguje na skutečnost, že téměř čtvrtina požárů v roce 2017, které vznikly na území hl. m. Prahy, tvořily požáry v soukromých domácnostech. Přímé škody se vyšplhaly na více jak 31, 3 milionů korun“, uvedl plk. Ing. Jiří Hošek, náměstek ředitele HZS hl. m. Prahy pro prevenci a civilní nouzovou připravenost.  

Vznícené potraviny způsobují požáry

Z důvodu nedbalosti dospělých v roce 2017 vzniklo na území hl. m. Prahy celkem 642 požárů. Mezi tyto požáry se řadí také požáry, které vznikly např. vznícením potravin, zanedbáním bezpečnostních předpisů nebo nesprávnou obsluhou topidla.

Když se balkon změní v kuchyň, Společník detektor anebo Sbalte si svých pět švestek

„V knize Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů naleznete vedle zajímavých receptů také rady, která zařízení si do domácnosti pořídit pro včasnou detekci vznikajícího požáru, jaký si pořídit hasicí přístroj, rady týkající se používání elektrických spotřebičů, ale také informace z oblasti požární bezpečnosti bytových domů. V kapitolách - Paragrafy v domácnosti- se dočtete, jaká výše pokuty vám může být uložena za porušení povinnosti z oblasti požární ochrany“, dodal plk. Ing. Jiří Hošek.


Kuchaři pro zábavu, ale hasiči profesionálové

Recepty uvedené v knize byly zaslány příslušníky HZS hl. m. Prahy, příprava jídla pro sebe a svoje blízké je jejich zábavou, ale v hasičském řemesle jsou odborníky např. v oblasti prevence, příjmu tísňového volání nebo zásahové činnosti a nejrůznějšími metodami a cestami se podílejí na zajištění bezpečnosti nejen vašich domovů.


Uvařte si dobré jídlo a připomeňte si pravidla, povinnosti a postupy z oblasti požární ochrany!


Kniha bude k dispozici na akcích pražských hasičů

„Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ je určena pro širokou veřejnost, kniha bude dostupná na akcích pro veřejnost s účastí HZS hl. m. Prahy, včetně akcí pořádaných HZS hl. m. Prahy, např. dnů otevřených dveří na pražských hasičských stanicích. Knížka je neprodejná.

Hasiči vám přejí dobrou chuť a věříme, že vás kniha zaujme nejen recepty, ale hlavně praktickými radami, jak si ochránit domov před vznikem požáru a hlavně zdraví svých nejbližších!

Originální projekt pražských hasičů:

http://www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=22114978&docType=ART


Sledujte:

praha.hzscr.cz

https://www.facebook.com/hzspraha/

https://twitter.com/HasiciPraha
 

kpt. Ing. Ivana Svitáková
odbor prevence

foto: archiv HZS hl. m. Prahy a Jan Kovanda

kontakt:  tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy -  mjr. Bc. Martin Kavka, tel. : 778 547 808

vytisknout  e-mailem