HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úsměvné události roku 2018

Konec roku je vždy obdobím bilancování a ohlédnutí se za uplynulým obdobím. Každý rok zasahují hasiči u tisíců událostí a každý rok se jich najde několik, které vykouzlí úsměv na rtech. Dovolím si jich několik připomenout: 

Vánoční stromeček skončil v koruně listnáče

Těsně po vánočních svátcích vyjeli hasiči z Olomouce sundávat vánoční stromeček z koruny listnáče. Některý z obyvatel Fischerovy ulice v Olomouci likvidoval vánoční stromeček tím, že ho vyhodil z okna. Jenže stromek se zasekl v koruně listnáče a dolů na volné prostranství už nedopadl. Hrozilo, že ho silný vítr odnese na dětské hřiště, proto všímavý občan zavolal hasiče. Ti obešli dům, zjistili, kterým oknem se dostanou ke stromku nejblíže a stromeček asi z osmimetrové výšky shodili hákem dolů.

Hasiči vystřihávali mladíkovi prst z poštovní schránky

Ve středu 7. února 2018 v podvečer byli požádáni hasiči z Olomouce o pomoc při vyproštění prstu z poštovní schránky na Gorazdově nám. v Olomouci. 

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že mladý brigádník vhodil do poštovní schránky reklamní letáky. Následně si nebyl jistý, zda reklamní nabídka byla kompletní. Proto chtěl situaci prověřit, strčil malíček do otvoru v poštovní schránce a snažil se letáky vysunout nahoru. Prst se mu ale ve schránce zasekl a nešel vytáhnout. Na pomoc si proto zavolal hasiče.

Ti kleštěmi schránku prostřihli, otvor roztáhli a mladík malíček vytáhl. Celý zásah hasičům zabral pouze několik minut.

Hasiči zachránili dvě lišky

Že pátek 13. července 2018 byl šťastným dnem, si mohou myslet dvě lišky, které zachraňovali šternberští hasiči v obci Huzová, část Arnoltice. 

Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že dvě lišky (pravděpodobně matka a mládě) spadly do jámy o rozměrech asi 1,5 x 1,5 m a hloubce 2 m, která byla připravena na výstavbu vodního propustku u silnice v obci, která se opravuje. Jáma byla po stranách opatřena dřevěným bedněním, dole byla hliněná. Na místo spolu s hasiči přijela i zástupkyně životního prostředí, která s hasiči konzultovala postup při zásahu.

Lišky nejdříve vůbec nepochopily, že je hasiči přišli zachránit, proto se bránily. Hasiči pak zvolili taktiku záchrany nejprve mláděte, a poté matky. Jakmile mladou lišku vytáhli z jámy a vypustili ji do volné přírody, pelášila do lesa, co jí nohy stačily. Pak hasiči vytáhli dospělou lišku, která se bránila, kousala a škrábala, ale nakonec byla ráda, že mohla také běžet do lesa a hledat své mládě. Celý zásah zabral hasičům necelou čtvrthodinu.

Úspěšná záchrana psa za použití štěrbinové kamery

V pátek 24. srpna 2018 byli požádáni hasiči o pomoc při vyproštění psa, který uvízl v odtokové trubce pod rodinným domem v Dolním Újezdu. 

Hasiči po příjezdu zjistili, že pes uvízl v odtokové trubce od vody, která vedla v hloubce asi 1 m pod domem. Podle prvotních odhadů hasičů byl pes asi 15 metrů od vstupu do trubky. Velitel zásahu si proto na místo události vyžádal speciální techniku - štěrbinovou kameru z Olomouce.

Hasiči následně nalezli ještě další možný přístup do trubky ze zadní části domu. Tam psa slyšeli a navázali s ním také vizuální kontakt pomocí zrcátka. V okamžiku, kdy na místo události přijela štěrbinová kamera, hasiči zaměřili přesnou vzdálenost a místo, kde se pes nachází. Začali kopat a hledat trubku, ve které zůstal pes uvězněn. Museli odstranit asi 2 metry nánosu, betonu a hlíny, podařilo se jim rozebrat betonovou trubku, ve které byl pes uvězněn a po asi hodinové náročné práci pejska z nedobrovolného vězení zachránit.

Záchrana papouška byla úspěšná

V pondělí 17. září 2018 vyjeli hasiči z Litovle k odchytu papouška Elekta, který majitelům uletěl a pohyboval se v korunách stromů v Litovli na ulici Palackého. 

Hasiči na místo vyjeli nejprve jen s cisternou a po průzkumu místa události povolal velitel zásahu také automobilový žebřík. Hasiči žebřík ustavili k vzrostlé bříze, protože papoušek se na ní uvelebil ve výšce asi 15 m. Když se však hasiči k papouškovi přiblížili, uletěl, a proto museli žebřík přesunout a ustavit znovu. Ani tento pokus však nebyl úspěšný. Papoušek však neustále kroužil po ulici a přesedával z jednoho stromu na druhý. K velkému štěstí majitelů byl papoušek mládě, které se rychle unavilo a nebylo schopné odletět daleko.

Poslední pokus o záchranu byl nakonec úspěšný. Jeden z hasičů vyšplhal na strom do výšky asi 4 - 5 metrů a papouška pomocí podběráku a síťky chytil a předal majitelům.

Hasiči sundávali ze stromu paraglidistku

V pondělí 12. listopadu 2018 uvízla na stromě na okraji lesa u obce Lipník nad Bečvou - Podhoří paraglidistka.

Na místo vyjely dvě jednotky hasičů. Po průzkumu místa události a zjištění, že jde o velmi náročný a složitý terén, si velitel zásahu ještě vyžádal na místo místní dobrovolnou jednotku. Paraglidistka visela ve výšce asi 15 metrů mezi dvěma stromy, podle jejích slov byla nezraněná. Jeden hasič lezec se vydal na strom na podrobný průzkum a zjištění, jak nejbezpečněji ženu sundat dolů.

Vzhledem k tomu, že žena v korunách stromů visela už více než půl hodiny, povolal velitel zásahu na místo zdravotnickou záchrannou službu. Následně hasiči ženu zajistili a bezpečně slanili na zem. Na páteřní desce ji přenesli v náročném terénu k vozidlu zdravotnické záchranné služby a předali ji zdravotníkům do péče. Celá záchrana paraglidistky hasičům zabrala téměř dvě hodiny.

Záchranou ženy však práce hasičů neskončila, museli dolů sundat ještě i paraglidingové křídlo. Jako nejsnazší se jevilo pokácet vzrostlý strom a na zemi křídlo sundat.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

vánoční stromeček1

vánoční stromeček1 

Detailní náhled

papoušek

papoušek 

Detailní náhled

papoušek1

papoušek1 

Detailní náhled

paraglidistka

paraglidistka 

Detailní náhled

paraglidistka1

paraglidistka1 

Detailní náhled

poštovní schránka

poštovní schránka 

Detailní náhled

poštovní schránka1

poštovní schránka1 

Detailní náhled

poštovní schránka2

poštovní schránka2 

Detailní náhled

poštovní schránka3

poštovní schránka3 

Detailní náhled

vánoční stromeček

vánoční stromeček 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem