Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

USAR tým v nepřetržitém provozu pátrá po přeživších v troskách budov

9. 2. 2023 (JK) - Středa 8. února 2023 byla pro české hasiče zařazené do USAR odřadu v Turecku ve znamení nepřetržité zásahové činnosti. Od úterních večerních hodin pracují ve vymezených sektorech nepřetržitě. 

Hasiči mají postaven tábor severovýchodně od Adiyamanu, z něj vyrážejí do lokací, které jim k zásahu určují místní koordinátoři záchranných prací.

Do textu.png

S transportem týmu pomáhají místní autority včetně policistů a četnictva. Poskytují také potřebnou součinnost v oblasti místní znalosti a případné komunikace s obyvateli města, zajišťují užitkovou vodu pro základní očistu.

publicpreview.php.jpgOd ranních hodin dvě naše družstva zasahují u dvou zřícených budov o půdorysu přibližně 40x40 metrů, obě jsou zcela zdevastované. V počátku průzkumu psi označili místa s možným výskytem osob, v těchto prostorech tedy stále pracujeme.

Situaci kromě mrazivého počasí komplikuje i stav trosek. Velitelé musí dbát na bezpečnost zasahujících a hlídat veškeré pohyby zdiva. Používáme laserové inklinometry, které automaticky detekují pohyb a dovolí nám včas varovat nasazené lidi a odvolat je do bezpečí.

V průběhu činnosti českých hasičů v tomto sektoru byli z trosek vyproštěni tři lidé, bohužel již bez známek života. Dva z nich byly děti.

Prostory, ve kterých zasahujeme, je potřeba pečlivě stabilizovat a minimalizovat míru podstupovaného rizika. Hasiči se na základě průzkumu objektu obávají, že šance na přežití v troskách je velmi nízká, podle informací místních koordinátorů jsou v nich zavaleny asi čtyři desítky osob.

V průběhu dne hasiči rovněž zaznamenali další otřesy. Menší skupina byla vyslána na pomoc jednomu ze zahraničních týmů, který potřeboval využít naši štěrbinovou kameru.

Celkem jsme pracovali ve čtyřech sektorech. Dva z nich jsme prohledali s negativním výsledkem, dalšími dvěma jsou zmíněné domy, kde zásah stále probíhá.

V místě jsou funkční čerpací stanice, aktuálně nemáme potíže s doplňováním pohonných hmot jak do využívaných vozidel, tak do elektrocentrál.

V podvečer jsme přešli na stabilní systém střídání segmentů po šesti hodinách, abychom mohli pracovat v nepřetržitém provozu při zachování prostoru pro tolik potřebný odpočinek.


VIDEO A FOTO MATERIÁLY 
 

ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 606 354 775
e-mail: jakub.kozak@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem