HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ÚNIK CHEMIKÁLIE V NÝRSKU

oznaceni-pro-latky-ohrozujici-zivotni-prostredi-oranzova.jpgV pondělí 26. června 2017 před šestou hodinou ráno došlo v Nýrsku ve společnosti Greiner aerospace CZ s. r. o. v důsledku technologické závady k úniku asi 200 litrů chemické látky Desmodur trial. Poplach byl vyhlášen hasičům na stanici Klatovy a dobrovolným hasičům v obci. Současně jako posila do Nýrska vyjeli hasiči z Plzně Košutky jako opěrný bod kraje pro chemické havárie a Chemická laboratoř z Třemošné.

Látka Desmodur trial se používá při výrobě plastů. Je nebezpečná pro člověka i životní prostředí. Hrozí mimo jiné otrava či poškození pokožky.

Chemická látka unikla pouze v prostoru haly, mimo ní se nerozšířila. Látka neohrozila ani spodní vody ani ovzduší.

Evakuace výrobní haly proběhla ještě před příjezdem jednotek. Čtyři zaměstnanci se přepravili z preventivních důvodů do nemocnice na pozorování.

Hasiči zasahují v přetlakových protichemických oblecích. Pomocí sorbentu uniklou látku stabilizují a ukládají do připravených nádob. Na místo se dostavila specializovaná firma, která nádoby odveze a zajistí jejich ekologickou likvidaci. Na závěr hasiči provedou dekontaminaci haly a předají ji zástupcům firmy k dalšímu užívání.

26.6.2017 (KT 5.51) UNL Nýrsko (2).JPG
 

vytisknout  e-mailem