HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úkryty

Ukrytím se rozumí využití úkrytů CO (civilní ochrany) a jiných vhodných prostorů, které se společně se stavebními a jinými doplňkovými úpravami přizpůsobují k ochraně obyvatelstva.

Ukrytí obyvatelstva se při mimořádných událostech zajišťuje v improvizovaných úkrytech využitím ochranných vlastností staveb.

Improvizované úkryty (dále jen IÚ) jsou upravené podzemní nebo i nadzemní prostory ve stavbách. Improvizovaný úkryt je předem vybraný optimálně vyhovující prostor ve vhodných částech bytů, obytných domů, provozních a výrobních objektů, který bude upravován fyzickými a právnickými osobami pro jejich ochranu a pro ochranu jejich zaměstnanců před účinky mimořádných událostí s využitím vlastních materiálních a finančních zdrojů.

Pro všeobecnou informaci z hlediska ochrany obyvatelstva a pro svépomocné budování improvizovaných úkrytů za krizových situací slouží příručka „Sebeochrana obyvatelstva“ vydaná ministerstvem vnitra GŘ HZS ČR v roce 2001. Odkaz na příručku je v dokumentech ke stažení.

Stálé úkryty CO jsou ochranné stavby trvalého charakteru, budované zpravidla jako dvou-účelově využívané stavby.

Jedná se o:

  • stálé tlakově odolné úkryty (STOÚ)
  • stálé tlakově neodolné úkryty (STNÚ) a STNÚ zesílené (STNÚ-Z)
  • ochranné systémy podzemních dopravních staveb (např. ochranný systém metra  - OSM)
  • malokapacitní úkryty (MKÚ) pro 50, 100 a 150 osob
  • chráněná pracoviště (CHP)

Kapacita úkrytu:

  • plánovaný počet osob, pro které je v úkrytu počítáno s příslušným prostorem,množstvím  vzduchu, vody atd. Plánovaná kapacita může být překročena, nejvýše však o 20 %.

A jak postupovat v případě, že chce vlastník stavby a tím i krytu požádat o zrušení stálého tlakově odolného úkrytu ?

Na základě žádosti oprávněného vlastníka úkrytu, která obsahuje důvod k vyřazení  (např. stavební a technické závady v úkrytu, nedostatek financí na jeho údržbu pro zachování jeho funkčnosti), je pak následně provedeno ze strany HZS Olomouckého kraje – příslušného územního odboru posouzení úkrytu a vypracování návrhu na jeho vyřazení. Rozhodnutím ředitele HZS Olomouckého kraje je následně kryt vyřazen. Vlastník pak obdrží rozhodnutí o vyřazení úkrytu z evidence STOÚ spolu se souhlasem ke změně ve využití prostor úkrytu. Nadále je pak možno tyto prostory v případě nebezpečí využívat jako improvizovaný úkryt.

 

 

vytisknout  e-mailem