HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uhlí se ve sklepě vznítilo

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim 

            Do Slatiňan mířily ve čtvrtek v 6.59 hodin čtyři hasičské jednotky (profesionální z Chrudimi a dobrovolné ze Slatiňan, Chrasti a Chrudimi). V rodinném domě hořelo ve sklepě uhlí. Hasiči ihned nasadili potřebné proudy k likvidaci požáru. V 7.14 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu. Požárem bylo zasaženo uskladněné uhlí vedle kotle a palivové dřevo. Pomocí přetlakové ventilace byly odvětrány zakouřené prostory. Poté hasiči museli ze sklepa vynosit 30 metráků uhlí. Požár hasiči zlikvidovali v 10.21 hodin. Příčinou vzniku požáru bylo samovznícení. Škoda byla předběžně vyčíslena na 5 tisíc korun.
 
 
Hasiči radí, jak správně uskladňovat topné látky
 
Při uskladňování uhlí, briket a dalších topných látek dejte pozor na riziko samovznícení. Tyto materiály byste měli skladovat tak, aby nenavlhly nebo nebyly uskladněny v příliš velkých vrstvách (nad 1,5 m). Skladovací plocha musí být před naskladněním řádně vyčištěná a nenavlhlá. Stěny uhelny řádně omítnuté, protože např. cihlová drť prokazatelně urychluje proces samovznícení. Uhlí skladujte odděleně od ostatních paliv a vždy zvlášť novou navážku od staré.
V případě topidel na pevná paliva dávejte bedlivý pozor na žhavý popel. Nechte jej zcela vychladnout a pak uložte do nehořlavých nádob (např. kovového kbelíku nebo bedny), které jsou neporušené, uzavíratelné a umístěné v bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek a stavebních konstrukcí z hořlavých hmot. Vyvarujte se ukládání žhavého popela do plastových popelnic, ty se totiž mohou pak žárem zdeformovat. Kvůli špatnému uložení popela každoročně dochází k požárům nejen popelnic a kontejnerů, ale i obytných a hospodářských budov.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem