HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

U Božího Daru se převrátil autobus, dvacet cestujících zraněných, řidič nepřežil

Cílem prověřovacího cvičení byla spolupráce hasičů a posádek záchranné služby při dopravní nehodě s větším počtem zraněných. Zásah komplikoval silný mráz a málo prostoru. 

Na silnici u Božího Daru na Karlovarsku se převrátil linkový autobus. Zůstal ležet na boku, uvnitř je dvacet zraněných cestujících. Takový byl scénář prověřovacího cvičení pro hasiče a záchrannou službu z Karlovarska. Hasiči na silnici převrátili zapůjčený starý autobus, zraněné tvořili namaskovaní figuranti z řad dobrovolných hasičů. Poplach vyhlásil řídící cvičení krátce po osmé hodině večer, kdy teploměr ukazoval teploty kolem deseti stupňů pod nulou a foukal mrazivý vítr. Kolem silnice, kde se nehoda stala, navíc nebyl téměř žádný prostor pro jakoukoliv manipulaci, veškerý zásah musel být veden přímo na vozovce u autobusu. Hasiči společně s posádkami záchranné služby vyprostili všechny zraněné. Ty přímo v autobuse lékař roztřídil metodou START, kdy je raněným přiřazena priorita, která určí, v jakém pořadí se zraněný dostane k ošetření. Všechny zraněné převezly sanitky záchranné služby do nemocnic. Přivolaná horská služba mezitím na sněhových skůtrech prohledala okolí nehody, zda některý z cestujících v šoku někam neodešel. Zhruba dvě stě metrů od místa nehody našla ve sněhové závěji zraněného, kterého převezla v nosítkách k sanitce. Řidiče pak hasiči vyprostili už bez známek života.
 
Cílem cvičení byla spolupráce hasičů a záchranné služby v první fázi podobného zásahu, kdy bylo nutné co nejrychleji vyprostit všechny zraněné z převráceného autobusu a postarat se o základní ošetření. Záchranná služby si zkoušela i rozvezení většího počtu zraněných do nemocnic. Odtud po ukončení cvičení odvezli hasiči všechny figuranty svým autobusem zpět na místo nehody. Procvičila se rovněž spolupráce s hasiči z německého Oberwiesenthalu. Celý průběh zásahu sledovali rozhodčí, kteří hodnotili práci hasičů i zdravotníků. Část silnice první třídy, která je zároveň obchvatem Božího Daru, byla v průběhu cvičení zcela uzavřena. O to se postaraly hlídky policie.
 
Místo nehody, tedy horské prostředí Božího Daru, pozdní večerní hodina i nepříznivé počasí bylo pro toto cvičení zvolené záměrně. Vše dohromady velkou měrou ztěžovalo zásah. Smyslem bylo připravit záchranáře na nejhorší možnou variantu podobné nehody.
 
Zasahující jednotky:
 
HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, CAS 20 MB Atego)
HZS Sokolov (CAS 15 MAN)
HZS CHZ Sokolov (Autobus Iveco)
JSDH Ostrov (CAS 20 MAN)
JSDH Jáchymov (DA A31)
JSDH Potůčky (TA-L3 Land Rover)
 
Fotogalerie ZDE.
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem