HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tunel Hřebeč „ucpala“ těžká nehoda, naštěstí cvičně

Dopravní nehoda autobusu s počtem 40 cestujících a osobního vozidla v tunelu Hřebeč na nejvytíženější silnici I/35 prověřila složky IZS. Při nehodě, ke které došlo 16. října kolem 10 hodiny bylo zraněno na více než 40 osob. Situace v místě vyžadovala bezprostřední vyproštění 1-2 osob z osobního vozidla. Jedna osoba nehodu nepřežila. Současně v první fázi bylo nutné přesunout zraněné do nemocničních zařízení a ověřit Traumatologický plán Pardubického kraje.

Zásah byl pro všechny složky IZS velmi náročný, protože zde bylo více osob s různě vážným zraněním. Vyprošťování osob probíhalo na více místech současně. Hasiči museli zajistit podmínky pro poskytnutí první pomoci, zjistit počet zraněných osob a rozsah jejich zranění. Při nehodě byly zvýšené psychické a fyzické nároky na zasahující hasiče i záchranáře. Zasahující museli čelit nepředvídatelnému jednání zraněných osob, a to vlivem šoku, zvýšené agresivitě a snaze některých zraněných z místa nehody utéci. Nehoda se navíc stala v tunelu.

Nehoda představovala zvýšené nebezpečí vzniku požáru a více míst na možný únik provozních náplní. Důležité bylo zajistit nouzové přežití raněných s ohledem na povětrnostní podmínky a psychosociální pomoc.

Při cvičení byla využívána metoda třídění obětí START (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), která se používá pro třídění osob postižených mimořádnou událostí v případě většího počtu obětí (zpravidla nad 10 obětí), kdy je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí. Cílem je vždy stanovit prioritu transportu obětí na stanoviště třídění raněných v prostoru pro poskytnutí zdravotní péče, kde je jim poskytována odborná zdravotnická péče zpravidla záchranáři zdravotnické záchranné služby.

V následné fázi byl pak důležitý přesun raněných do nemocničních zařízení v Pardubickém kraji a ověření „Traumatologického plánu Pardubického kraje“.

Hasiči Pardubického kraje během uplynulých let zasahovali u více než stovky nehod autobusů, z toho nejtragičtější jsou uvedeny v tabulce:

Datum

nehoda

Vážnost zranění

Počet zasahujících hasičů

22. 2. 2007

Koclířov,

1 BUS + 1 OA

1 smrtelné zranění (z OA)

7

8. 5. 2010

Pardubice, ul. Na Drážce

1 BUS + 1 OA + 1 motocykl

1 smrtelné zranění z OA

3 zraněné osoby

8

10. 12. 2014

Litomyšl, autobusové nádraží, 1 BUS

1 smrtelné zranění (chodec)

7

25. 6. 2015

Silnice I/34, Vendolí

1 BUS + 1 OA

1 smrtelné zranění (OA)

2 zranění (1 x BUS + 1 x OA)

18

Cílem prověřovacího cvičení bylo:

Prověřit reálnost provedení zásahu složek integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) dle typové činnosti složek IZS STČ – 09/IZS. Procvičit vyrozumění složek IZS. Procvičit součinnost zasahujících složek IZS. Procvičit činnost krajského operačního a informačního střediska IZS. Procvičit činnost operačních středisek a stálých služeb (dispečinků) zapojených složek IZS a zainteresovaných orgánů a organizací. Prověřit funkčnost zpracovaného „Poplachového plánu IZS Pardubického kraje“. Procvičit činnost velitele zásahu a štábu velitele zásahu. Ověřit „Traumatologický plán Pardubického kraje“. Prověřovací cvičení bylo provedeno s výjezdem a praktickou činností jednotek požární ochrany, Policie ČR, místně příslušné městské policie, Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a Nemocnice Pardubického kraje, a.s.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem