HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři požáry za statisíce

V průběhu úterka 22. března zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních a dobrovolných hasičů u více než tří desítek požárů. Jedná se o počet, který je násobně vyšší, než je obvyklý denní průměr. Více než dvě třetiny požárů se staly v přírodě. Kromě toho hasiči řešili v navečerních hodinách hned tři větší požáry budov. 

V 17:18 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku informaci o požáru domu v obci Zdíkov, části obce Žírec. K požáru vyjely osádky dvou ciseren a automobilového žebříku profesionálních hasičů ze stanic Vimperk a následně také Prachatice. Operační důstojníci vyhlásili poplach pro jednotky SDH obcí Stachy, Zdíkov a Vacov. Požár v době příjezdu hasičů ničil střechu zemědělské usedlosti v plném rozsahu. Hasiči dalším průzkumem zjistili, že v domě již nikdo není, nikdo nebyl zraněn, hasiči nikoho neevakuovali. Přibližně za hodinu hašení dostaly zasahující jednotky požár pod kontrolu a velitel hlásil lokalizaci požáru. Úplná likvidace požáru nastala v 19:34 hodin. Velitel zásahu poté odeslal zpět na základny všechny jednotky kromě zdíkovské dobrovolné, která bude požářiště po celou noc monitorovat. Požár způsobil škodu za 1 500 000,-, příčina vzniku požáru je v šetření.

Jen o dvacet minut později od nahlášení požáru v Žírci byl nahlášen požár bytu v obci Lety. Na místo byly vyslány jednotka profesionálnch hasičů ze stanice Písek a jednotky SDH obcí Mirovice a Čimelice. Jednalo o požár v kuchyni rodinného domu. Ani v tomto případě nebyl požárem nikdo zraněn a hasiči nemuseli nikoho evakuovat. Požár byl uhašen přibližně za půl hodiny. Závěrečný průzkum hasiči provedli termokamerou. Řádným měřením nebyla nalezena žádná další ohniska ani v kuchyni u sporáku, ani na půdě nad sporákem a kuchyní. Vzniklá škoda činí 400 000,-, hodnota uchráněného majetku je dva milióny korun. Co bylo příčinou vzniku požáru, je v šetření.

Škoda ve výši 250 000,- byla vyčíslena po požáru v truhlárně sídlící v Partyzánské ulici v Táboře. U požáru zasahovali táborští profesionální a dobrovolní hasiči. Průzkum ukázal, že v truhlárně nikdo není a že došlo pravděpodobně ke vznícení textilu, barev a laků. Likvidace požáru hasičům zabrala více než hodinu. Velitel zásahu likvidaci požáru nahlásil v 20:46 hodin. Na odvětrání jednotky nasadily přetlakový ventilátor. Závěrečný průzkum byl proveden termokamerou. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR. 

Odkazy do noveho okna

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (5)

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (5) 

Detailní náhled

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (6)

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (6) 

Detailní náhled

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (4)

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (4) 

Detailní náhled

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (2)

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (2) 

Detailní náhled

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (3)

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (3) 

Detailní náhled

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (1)

Požár domu, Žírec - 22. 3. 2022 (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem