HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři požáry komínů likvidovali hasiči v Olomouckém kraji

Ke třem požárům komínů vyjížděli v průběhu úterý 26. března 2013 hasiči na Jesenicku, Šumpersku a Přerovsku. 

První požár komína v obci Vidnava byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v 10:06 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jeseníku a dobrovolní  hasiči z Vidnavy. V době příjezdu hasičů byl již požár zlikvidován, hasiči pouze provedli monitoring a vrátili se zpět na základny. Při požáru nevznikla žádná škoda a příčinou bylo vznícení sazí.

Druhý požár komína v rodinném domě v obci Vyšehoří vyjeli zlikvidovat v 16:59 hodin profesionální hasiči ze Zábřehu. Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří saze v komínové vložce a postupně docházelo ke vznícení dehtu na tělese starého komína. Jednotka provedla vyčištění komínové vložky a ochlazení trámu, který doutnal v blízkosti komína. Hasiči vybrali sražené žhavé saze z vybíracího otvoru a vyčkali na místě do snížení teploty komínového tělesa. Výše škody na ohořelém trámu byla vyčíslena na 5 tisíc korun, příčinou vzniku požáru bylo vznícení sazí.

Třetí požár, který způsobil komín, byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru v 22:14 hodin. Do obce Hrabůvka vyjeli profesionální hasiči z Hranic a Přerova a dobrovolní hasiči z Hrabůvky a Hranic. Po příjezdu hasiči zjistili, že se požár od komínového tělesa rozšířil na mezistropní prostory dvoupodlažního bytového domu. Všichni obyvatelé byly v bezpečí mimo dům. Hasiči ihned zahájili hasební zásah, v průběhu likvidačních prací přetlakovou ventilací odvětrali zakouřené prostory, odřezali a strhli stropy a na závěr termokamerou zkontrolovali celý objekt. Do středečního rána na místě zůstávala místní dobrovolná jednotka, která se v 8:45 hodin vracela na základnu. Výše škody byla vyčíslena na 200 tisíc korun, příčinou vzniku požáru byl přizděný trám v komíně.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

P_hrabuvka_26-3-2013

P_hrabuvka_26-3-2013 

Detailní náhled

P_hrabuvka_26-3-2013

P_hrabuvka_26-3-2013 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem